ua en ru

Торецьку загрожує техногенна катастрофа, - СЦКК

Торецьку загрожує техногенна катастрофа, - СЦКК Фото: Торецк (vchasnoua.com)

Російська сторона СЦКК не надає гарантій безпеки для обстеження та ремонту Торецького водоводу

У Торецьку через затоплення шахт імені Артема та "Південної" на поверхню підіймається газ метан, який потрапляє у підвали житлових та виробничих будівель, що може призвести до вибухів та отруєння людей. Про це заявила українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), повідомляє штаб АТО у Facebook.

"Вода потрапляє в підземні виробки через пошкодження ділянки водоводу "Горлівка-Торецьк", що виникли внаслідок обстрілів з боку НЗФ ОРДО", - додають в СЦКК.

Крім того, в Торецьку запроваджено жорсткий графік водопостачання, майже 35 тисяч мешканців міста отримають воду лише дві години на добу.

З підвищенням температури повітря, витрата води суттєво збільшилася і ситуація значно ускладнилась, тож зі слів мера Торецька Юрія Євсікова, в місті в будь-яку мить може виникнути епідемія інфекційних захворювань.

Директор Торецького виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства Юрій Нікулін упевнений, що обстежити та відремонтувати водовод можна за два-три дні, проте російська сторона СЦКК не надає гарантій безпеки для ремонтників.

У СЦКК також нагадали про можливість ще однієї техногенної катастрофи поблизу Торецька.

"На місцевому фенольному заводі вже давно необхідно провести роботи по укріпленню протиаварійного захисту дамби шламонакопичувача. На сьогоднішній день в цьому штучному резервуарі зібралося майже 33 тисячі тон рідких відходів, що містять фенол, нафталін, формальдегіди, сірчану кислоту, нафтопродукти та інші хімічні сполуки, що утворилися в процесі роботи підприємства", - застерігає українська сторона СЦКК.

Переповнення шламонакопичувача може призвести до руйнування дамби, і тоді отруйний потік хлине на найближче селище Новгородське, потім потрапить до річки Кривий Торець, а далі в Сіверський Донець, який є одним з небагатьох джерел питної води для всієї Луганської та частини Донецької області.

Лицемірна «турбота» керівництва ОРДО про критичні об’єкти цивільної інфраструктури Донбасу Днями ЗМІ ОРДО розповсюдили ...

Опубліковано Прес-центр штабу АТО 24 червня 2017 р.

Нагадаємо, у Донецькій області поблизу Торецька внаслідок отруєння метаном загинули 2 людини.