ua en ru

Топовий експерт вугільної видобутку в СНД Олексій Козлов: «З шахтою я знайомий з раннього дитинства»

Топовий експерт вугільної видобутку в СНД Олексій Козлов: «З шахтою я знайомий з раннього дитинства»

Шахтарська династія

Олексій - шахтар в четвертому поколінні. Династія почалася ще в 1926 році. На шахті в Красноармійську працювали його дід Петро Олександрович Козлов, також два прадіда - Олександр Лук'янович Козлов і - по бабусиній лінії - Василь Макарович Чура. У 1961 році сім'я Петра Козлова переїхала в м Білицьке - споруджуваний шахтарське містечко. Там Петро Козлов влаштувався на шахту імені XXI з'їзду КПРС (зараз - шахта «Білицька»).

Про батьків

Батько - Анатолій Петрович Козлов, випускник Донецького гірничого технікуму, у вугільній промисловості з 1978 по 2012 рік, працював в якості бригадира ГРОЗ, начальника видобувної дільниці.

Мати - Тамара Олександрівна закінчила Московський гірничий інститут, працювала інженером техвідділу шахти «Білицька». Стаж роботи - 30 років.

Юність і початок кар'єри

Козлов Олексій Анатолійович народився 31 грудня 1976 року. Закінчив Білицька ЗОШ №9. У 1994 році вступив до Дніпропетровської гірничу академію на спеціальність «Розробка родовищ корисних копалин», яку успішно закінчив у 1999 році. У студентські роки вже почав заробляти власні гроші, використовуючи підробітку у вільний від навчання час.

З шахтою Олексія в віці 14 років ознайомив батько і його дядько, в день його народження була організована екскурсія на вугільне підприємство, яка з'явилася доленосною в подальшому виборі професії.

Всі навчальні практики Олексій проходив на вугільних підприємствах, де отримав освіту робочого ГРОЗ. У 1998 році переходить на заочний факультет ДНГАУ і влаштовується гірником очисного забою на шахту «Краснолиманська». Таким чином, він допоміг батькам оплатити навчання молодшої сестри в Донецькому медичному університеті і почав свій трудовий шлях на ділянці №6 як ГРОЗ, в бригаді Героя України Михайла Гордовенко.

Ще будучи студентом, познайомився зі своєю майбутньою дружиною. Після закінчення навчання Марини в Донецькій національної академії економіки і торгівлі вони одружилися. Зараз сім'я живе в місті Київ, виховує сина Івана

Робота в Вугільної компанії «Краснолиманська»

Протягом 13 років Олексій пройшов шлях від робітника ГРОЗ до генерального директора найбільшої вугільної компанії України. Закінчивши Дніпропетровську гірничу академію, отримав кваліфікацію гірничий інженер за фахом «Підземна розробка родовищ корисних копалин», продовжив свій трудовий шлях в якості гірничого майстра підземний, через рік став помічником начальника ділянки, ще через рік - заступником начальника і через півроку - начальником видобувної дільниці ( вперше в історії вугільної компанії встановлений рекорд по видобутку вугілля з пласта потужністю 1 м 63 тис. тонн видобутку на місяць).

«Я - інженер, завдання якого організувати високоефективне безпечне проведення і вести за собою людей».

У серпні 2002 року Олексій працював на шахті ім. А. Г. Стаханова п / о «Красноармійськвугілля» на посаді заступника директора з виробництва, де протягом двох років вдалося збільшити видобуток з 1 млн 200 тис. До 1 млн 700 тис. Тонн в рік. У 2004 році Олексій став біля витоків формування приватної вугільної компанії ВАТ «Укрвуглебуд», працював на посаді заступника технічного директора, сформував трудовий колектив в кількості 200 чол. Згодом приватна компанія стане провідною у своїй галузі.

У 2006 році Олексій стає заступником директора з виробництва на недавно створеному ТОВ «Краснолиманское», а через рік - очолив це підприємство.

У 2010 році видобуток вугілля досягла 1 млн тонн. Під керівництвом Олексія Анатолійовича підприємство конкурувало з кращими державними і приватними вугільними шахтами України і в плані виробничих показників, і за рівнем соціальних гарантій, умов праці.

7 жовтня 2011 року Олексій очолив Державне підприємство «Вугільна компанія« Краснолиманська »і за допомогою координації виробничих процесів дозволив забезпечити ефективну спільну роботу державних та приватних капіталів.

З 2012 року координування виробничими процесами було зосереджено в руках Олексія Козлова, що дозволяло працювати і державному підприємству ДП «Краснолиманська», і приватному бізнесу ТОВ «Краснолиманское» максимально ефективно. Зусиллями його команди компанія зайняла лідируюче місце по видобутку вугілля в Україні. За 3 роки підготовлено до виїмки 5,5 млн тонн, реорганізовано і модернізовано виробництво, підприємство, що дозволяє добувати 3,5 млн т / рік з найменшою собівартістю в галузі $ 42 / т (шахта є небезпечною за раптовими викидами вугілля, породи і газу). З ініціативи команди Олексія Козлова підприємству було передано блок №5 шахти ім. Стаханова з двома новими стовбурами. Таким чином, у ВК «Краснолиманська» з'являється можливість до 2022 року вийти на рівень видобутку з 3,5 на 6 млн тонн вугілля на рік.

Енергії команди Олексія Козлова вистачало не тільки на виробничі досягнення, а й на ряд заходів, що охоплюють соціальну сферу, що включає прибирання міста, привітання ветеранів, реконструкцію ДК «Шахтар», що є єдиним центром дозвілля для невеликого шахтарського містечка Родинське. Фінансування соціальної сфери здійснювалося за рахунок прибутку підприємства і не лягало на собівартість вугілля.

Зараз багаторічний досвід в сфері підземної розробки родовищ вугілля Олексій реалізує в створення нових і розвиток існуючих шахт у всьому СНД. У 2018 році створена Проектно-консалтингова компанія «Карбон», експерти якої допомагають власникам і інвесторам всього СНД виводити вугільну промисловість на абсолютно новий рівень, збільшуючи рентабельність інвестицій.