ua en ru

У топ-менеджера "Нафтогазу" виявили офшори для виведення валюти, - розслідування

У топ-менеджера "Нафтогазу" виявили офшори для виведення валюти, - розслідування Фото: витік даних (Pixabаy)

На початку 2016 року на острові Мен для українського газового топ-менеджера Олексієнко була заснована офшорна компанія

Для топ-менеджера НАК "Нафтогаз" Сергія Олексієнка створили офшорну компанію на острові Мен для виведення валюти. Про це йдеться в документах Paradise Papers - журналістського розслідування, до якого приєдналася команда "Слідства.Інфо" як офіційний партнер проекту OCCRP.

Повідомляється, що на початку 2016 року на острові Мен для українського газового топ-менеджера Олексієнко була заснована офшорна компанія для виведення валюти за кордон всупереч валютних обмежень, які діяли в Україні.

Згідно з документами, мова йде про компанії Pioneer Foundation, яка проіснувала 14 місяців.

За даними журналістського розслідування, в схему виведення коштів міг бути притягнутий "Альфа-Банк", а рахунок для фонду Олексієнко вирішили відкрити в банку Кіпру.

Як відомо, до роботи у "Нафтогазі" Олексієнко був інвестиційним банкіром - працював у найвідоміших українських компаніях. У липні 2014 року він почав працювати в "Нафтогазі" - уповноваженим з перспективними проектами. Зараз Олексієнко - член правління "Укртрансгазу", дочірньої компанії "Нафтогазу", відповідального за передачу і зберігання природного газу.

Нагадаємо, ICIJ 5 листопада 2017 року оприлюднило новий масив секретних документів, в яких йдеться про податкові лазівки і резонансних ділових контактах високопоставлених осіб.

Репортери з різних країн дослідили 13,4 млн документів. Серед іншого мова йде про архіві юридичної компанії Appleby з Бермудських островів, яку вважають одним з провідних реєстраторів офшорних компаній, а також фірму з Сінгапуру.