ua en ru

Топ-менеджер Ахметова спростував домовленості з владою щодо "Нафтогазвидобування"

Топ-менеджер Ахметова спростував домовленості з владою щодо "Нафтогазвидобування" Фото: Максим Тимченко (джерело фото - ЛБ)

Гендиректор ДТЕК вважає, що це найкращий український кейс захисту бізнесу в суді

Генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко в інтерв'ю інтернет-виданню "Лівий берег" спростував інформацію, що з'явилася в російських ЗМІ, про те, що зняття арешту з рахунків ПРАТ "Нафтогазвидобування" стало результатом кулуарних домовленостей з владою.

"Я не можу аплодувати Генеральній прокуратурі. Більше дев'яти місяців під арештами перебували активи "Нафтогазвидобування" – акції, рахунки, майно, продукція", - завив він.

На думку генерального директора ДТЕК, захист активу став можливим завдяки професіоналізму юристів, які представляли інтереси компанії в судах, і виведенню цієї резонансної справи на міжнародний рівень.

"Було подано більше вісімдесяти клопотань про зняття арештів, проведено більше ста судових засідань. Ми залучили бізнес-омбудсмена, профільні асоціації, представників посольств. Подали заяву в Європейський суд з прав людини і готувалися до початку міжнародного арбітражу. З метою досудового врегулювання спору наші міжнародні юридичні консультанти направили претензію до держави Україна в рамках конвенції між Україною і Нідерландами про захист інвестицій", - розповів Максим Тимченко.

Ключовим фактором юридичної перемоги стало те, що забезпечувальні заходи, які блокували роботу підприємства, виносилися в рамках розслідувань, розпочатих задовго до входження ДТЕК в акціонерний капітал ПРАТ "Нафтогазвидобування".

"Не реагувати на все це і зберігати арешти як забезпечувальні заходи в рамках розслідувань, розпочатих ще задовго до входження ДТЕК у цей бізнес, було вже абсурдним. Фактично під натиском наших юристів і по мірі розширення кількості інстанцій, в які ми зверталися, суди почали ставати на бік "Нафтогазвидобування", і за місяць-півтора ми добилися повного зняття арештів і відновили стабільну роботу газодобувної компанії", - прокоментував хід правового спору генеральний директор ДТЕК.

"Я впевнений, це справа має бути в числі кращих українських кейсів, як бізнес може і повинен відстоювати свої інтереси та доводити правоту в судовому порядку", - підкреслив Максим Тимченко.

Як повідомлялося, ДТЕК створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Корпорації делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.