ua en ru

Томбінський: Україні бракує проектів під фінансові програми Євросоюзу

Томбінський: Україні бракує проектів під фінансові програми Євросоюзу Фото: Ян Томбінський розповів про фінансові проекти ЄС

Багато коштів ЄС можуть залишитися невикористаними

Європейський Союз планує запустити нові програми фінансування для України, але багато коштів можуть залишитися невикористаними через брак відповідних українських проектів. Про це заявив глава представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський, повідомляє прес-служба Львівської міськради.

"Україна - це країна, яка за останні 25 років буксує у найнижчій категорії. Тому потрібна стратегія, щоб вона могла увійти в категорію вищих. І самоврядування є одним із елементів такої стратегії. Можемо побачити приклад країн, в яких самоврядування було введено в пострадянський час, і які це дало результати. І такі результати треба напрацьовувати у всіх містах України", - зазначив Томбінський у Львові на IV Форумі місцевого самоврядування.

За його словами, потрібно вивчити досвід інших країн і використовувати "унікальну міжнародну допомогу", яку надають Україні в останні два роки.


"Європейський Союз допомагає Україні засобами, щоб будувати елементи такого самоврядування. Це майже 180 млн євро на доступні програми, які ми запустили за останні 5 років. Плануємо запустити нові програми, але багато коштів так і залишаться у нас, тому що немає українських проектів, на які можна використовувати ці гроші. Країні не потрібно просити додаткових грошей, тому що ті, які були надані, не були використані", - заявив Томбінський.

Він зазначив, що зараз ЄС у роботі з Україною намагається максимально зменшити кількість міжнародних експертів і залучити якомога більше українських експертів.

"Тому що мета цього процесу - побудувати українську компетенції управління, допомогти українським експертам використовувати український потенціал. Для цього будемо відкривати і наступні проекти, давати гроші українським установам, інститутам, українському самоврядуванню, щоб воно побудувало процес, який буде працювати для України", - пообіцяв глава представництва ЄС.

Нагадаємо, Україна очікує перші пропозиції Євросоюзу щодо Угоди про асоціацію після референдуму в Нідерландах 18 квітня на засіданні Ради міністрів ЄС із закордонних справ.