ua en ru

Тільки вільний ринок землі дозволить Україні конкурувати з Росією і США - експерт

Тільки необмежений ринок землі дозволить Україні конкурувати з Росією і США. Про це під час прес-ланчу з провідними діловими виданнями заявив заступник генерального директора HarvEast Дмитро Скорняков.

"Ми виступаємо за необмежений (вільний) ринок землі. Якщо держава хоче підтримати дрібне виробництво, для цього є величезна кількість інших інструментів, механізмів, у тому числі давати безкоштовний кредит, з компенсацією процентної ставки; пільговий лізинг... Будь-яке обмеження призведе до проблем для великих (виробників,- ред.) і не допоможе дрібним", - сказав Скорняков

За його словами відсутність вільного ринку зменшити шанси України конкурувати з Росією і США.

"Чим більш компактний банк (земельний, - ред.), тим менше витрат на обробку, логістику і т.д... Якщо ми хочемо на МТЗ їздити і палити пальне яке ми отримуємо з Росії, то давайте вводити обмеження, якщо ми хочемо економити... нам необхідно переходити на великі технології. Великі технології - це означає консолідований земельний банк. В принципі, Україна конкурує з Росією, Казахстаном, США на глобальному ринку у продажу продовольчих товарів. Для того щоб конкурувати (на рівних, - ред.) Україні необхідно мати конкурентну собівартість. Низькі витрати на обробку землі, на логістику. Якщо ми введемо обмеження... то давайте подумаємо яка буде собівартість...", - підкреслив Скорняков.

Нагадаємо, раніше ВР відклала розгляд законопроекту про ринок землі в Україні.