ua en ru

Тільки 30% соціальних витрат в Україні доходять до бідних громадян, - експерт

Лише 30% соціальних видатків потрапляють до бідних громадян. Таку думку під час круглого столу "Соціальний захист по-українськи або куди ділися гроші" висловив виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук.

"Якось так склалось, що наші соціальні витрати мають майже сакральне значення. Великі соціальні видатки виправдовують усе - і неймовірний податковий тиск, і до смішного мізерні інвестиції... І такий стан справ можливо був би виправданим, якби не одне "але"... коли лише 30% соціальних коштів потрапляє до дійсно бідних громадян", - сказав Боярчук.

Зазначалося, що основна проблема соціального захисту в Україні - орієнтація на небідних громадян. Лише третина усіх соціальних фондів потрапляє до найбідніших. У 2011 році на соціальний захист витрачено 43,8 млрд грн. або більше 10% консолідованого бюджету. Навіть десята частина "неадресних" витрат дозволила б збільшити допомогу дійсно малозабезпеченим в чотири рази, зазначали учасники круглого столу.

На початку березня Президент України Віктор Янукович запропонував чотири напрямки подальшої реалізації соціальної реформи, що необхідно реалізувати для поліпшення якості життя громадян. Президент пропонує відновити принцип соціальної справедливості, комплексно змінити підхід до оплати праці, стягування податків і соціального страхування, модернізувати сферу соціального забезпечення. Також держава повинна сприяти ефективній зайнятості.