ua en ru

ТНК-ВР інвестує 70 млн дол. в 2011 р. в модернізацію Лисичанського НПЗ

ТНК-ВР вкладе 70 млн дол. в 2011 р. в модернізацію українського Лисичанського НПЗ (приватне АТ "ЛІНІК" групи ТНК-BP, Луганська область), повідомляє РБК з посиланням на прес-службу ТОВ "ТНК-ВР Коммерс".

ТНК-BP в 2000-2010 рр. інвестувала в розвиток свого бізнесу на Україні більше мільярда доларів, з них 600 млн дол. в Лисичанський НПЗ.

Підприємство завершило модернізацію технологічних установок для переходу на випуск бензинів класу "Євро-4". Завод готовий до роботи за стандартами підвищеної якості і протягом кількох днів почне відвантаження нового продукту на внутрішній ринок для потреб власної збутової мережі і партнерів, додали в компанії.

"Інвестиційний бюджет у проекти з підвищення якості продукції на "ЛІНІК" складає близько 120 млн дол.", - зазначив головний керуючий директор ТОВ "ТНК-ВР Коммерс" Дідьє Казимиро. За його словами, для переходу на "Євро-4" модернізували установки гідроочищення дизельного палива та ізомеризації, реконструювали заводське обладнання, посилили технологічний режим роботи установок риформінгу, каталітичного крекінгу і ізомеризації.

За словами топ-менеджера, наступним етапом модернізації підприємства повинен стати перехід на норми "Євро-5". Для цього на НПЗ необхідно модернізувати установки з виробництва водню і сірки, а також побудувати установку знесірчення бензинів. Терміни реалізації цих проектів будуть залежати від ситуації на українському ринку і можливості отримувати повернення на вкладений капітал. Освоїти випуск нафтопродуктів "Євро-5" Лисичанський НПЗ може вже в 2012 р.

ТНК-ВР - третя за величиною російська нафтова компанія. ВР і ААР (Alfa, Access Renova) володіють компанією ТНК-ВР на паритетній основі. Акціонерам ТНК-ВР також належить близько 50% акцій російської нафтогазової компанії "Славнєфть". На частку ТНК-ВР припадає близько 16% обсягу видобутку нафти в Росії (включаючи частку ТНК-ВР у компанії "Славнєфть"). Чистий прибуток ТНК-ВР за стандартами US GAAP за 2009 р. склав 5 млрд дол., що на 5,7% нижче показника 2008 р., виручка від реалізації скоротилася на 33% і склала 34,8 млрд дол.