ua en ru

Тимошенко розповіла, як стимулюватиме розвиток ОПК

Тимошенко розповіла, як стимулюватиме розвиток ОПК Фото: Тимошенко під час ХI Міжнародного авіакосмічного салону "Авіасвіт – ХХІ" (прес-служба)

Тимошенко зазначила, що наразі підприємства ОПК України мають безліч проблем

Надати підприємствам оборонно-промислового комплексу можливість торгувати самостійно, забезпечити належним кредитуванням та захистити від перевірок – це основні кроки, які треба зробити для посилення оборонного-промислового комплексу. Про це сказала лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко під час ХI Міжнародного авіакосмічного салону "Авіасвіт – ХХІ", передає РБК-Україна.

За її словами, наразі підприємства ОПК України мають безліч проблем, вирішення яких дало б стрімкий розвиток галузі та зробило б нашу країну конкурентною у світі.

Поспілкувавшись з учасниками виставки, Юлія Тимошенко зауважила, що у 99 випадках зі 100 вони просять державу не заважати.

"Перший крок, який влада має зробити, – скасувати імперативну потребу торгувати нашим підприємствам оборонно-промислового комплексу через напівдержавного посередника "Укрспецекспорт", який збирає фінанси з підприємств, але не дає можливості нормально торгувати та виходити на світові ринки. У підприємств має бути право торгувати самостійно", – зазначила вона.

До того ж, за словами лідера партії, націнки монополіста (до 35%), – непосильні виробникам. Змушені витрачатись на посередницькі послуги, вони недоплачують працівникам, не вкладають в науковий розвиток і в розширення виробництва, додала політик.

По-друге, відсутні потрібні обігові кошти для розвитку учасників ринку: "Навіть успішні підприємства, які торгують на міжнародних ринках, не можуть взяти кредити та розвиватися".

По-третє, безкінечні перевірки з вимогою хабарів заважають роботі підприємств галузі, зауважила Тимошенко.

"Треба, щоб держава не заважала, а створила умови для розвитку, правильне кредитування, достатнє оборонне замовлення", – зазначила нардеп.

Лідер "Батьківщини" також нагадала, що питання оборони та безпеки, стратегія миру та сильна армія обговорюватимуться на Безпековому форумі в рамках Нового курсу, який відбудеться в Києві наприкінці жовтня.