ua en ru

Тимошенко закликає опозицію не висувати свого кандидата в прем'єри

Екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко вважає, що опозиційний прем'єр-міністр потрібен чинної влади, щоб перекласти на нього відповідальність за провали свого правління.

Екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко (на фото) вважає, що опозиційний прем'єр-міністр потрібен чинної влади, щоб перекласти на нього відповідальність за провали свого правління. Про це вона повідомила в інтерв'ю "Дзеркало тижня. Україна".

На запитання, чи має представник опозиції стати наступним прем'єр-міністром України, Тимошенко відповіла: "Ні, не повинен, тому що цьому прем'єр-міністру, вочевидь, не дадуть працювати. Під дахом Януковича опозиційний прем'єр-міністр не зможе демонтувати диктатуру і систему корупції, не зможе підписати угоду з ЄС, не зможе врятувати Україну від соціально-економічного провалу".

"Такий керівник уряду достатньо швидко розчарує людей, а головне - нічим не допоможе ні країні, ні її народу. Швидше, істотно зашкодить, бо режиму потрібен прем'єр-міністр від опозиції лише для того, щоб загасити Майдан і покласти на опозицію відповідальність за провальне правління Януковича", - підкреслила вона.

"Я не дуже розумію, чому це тоді доцільно робити Арсенію Яценюку", - додала екс-прем'єр.

На питання, за яких умов "Батьківщина" може проголосувати за такого кандидата в прем'єри, Тимошенко відповіла: "Я б не радила фракції "Батьківщина" взагалі це робити, але, якщо все ж фракція на це піде, то лише при трьох головних умовах".

"Перше - повна реабілітація і звільнення від кримінальної відповідальності всіх майданівців з одночасним притягненням до відповідальності всіх, хто вбивав, калічив і викрадав активістів, журналістів та медиків. Будь-яке спільне голосування з Партією регіонів до виконання цієї вимоги неприпустимо", - заявила екс-прем'єр.

"Друга умова, при яккій я буду радити "Батьківщині" голосувати, - це, якщо разом з опозиційним прем'єром буде призначено опозиційний уряд (включаючи силовиків), або його більша частина", - зазначила Тимошенко.

"Є третя умова, при якій "Батьківщина" проголосує за прем'єр-міністра при Януковичі. В постанові Верховної Ради про призначення глави уряду другим пунктом має бути затверджено доручення новому прем'єр-міністру негайно підписати парафовану угоду з ЄС. При цих трьох умовах я буду радити фракції голосувати "за". Будь-який інший варіант, на мою думку, буде неприйнятним", - зазначила вона.

Нагадаємо, сьогодні Тимошенко заявила, що одним з першочергових завдань опозиції є повернення довіри Майдану.