ua en ru

Тимошенко: першим на референдум буде винесене питання захисту землі

Тимошенко: першим на референдум буде винесене питання захисту землі Фото: Юлія Тимошенко (ba.org.ua)
Автор: РБК-Украина

Команда "Батьківщини" об’єдналася з фермерами й землевласниками, щоб разом ініціювати референдум за народною ініціативою. На нього буде винесено питання заборони розпродажу сільськогосподарської землі.

Про це заявила голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко під час прес-конференції.

За її словами, влада взяла курс на повне обезземелення українських громадян. Насамперед планують внести зміни до земельного кодексу, якими дозволяється знімати верхній шар чорноземів, продавати землю іноземцям, скасовується поняття "особливо цінні землі", а держава усувається від контрою за обігом сільськогосподарських земель. Також, наголошує Тимошенко, влада просуває законопроект про скасування права громадян на безкоштовні 2 гектари землі.

"Під час локдауну вони вносять зміни до законодавства, які дають можливість нашу сільськогосподарську землю розпродати, в тому числі іноземцям, без будь-яких правил. В України силою зброї забрали 7% земель, Крим і тимчасово окупований Донбас. Водночас зараз без війни вони намагаються здати 72% території України, перетворивши її у новітню колонію, а українців - у батраків на власній землі", - заявила Тимошенко.

Тимошенко також сподівається, що Конституційний суд України незабаром ухвалить рішення і визнає закон про продаж землі без референдуму неконституційним.

"Але потрібно провести всеукраїнський референдум разом - народ України і "Батьківщина", яка стає пліч-о-пліч з українцями. Сьогодні це єдиний шлях, який дасть нам можливість захистити землю і наше майбутнє. Ми вважаємо, що землю в Україні має купувати лише держава - щоб здавати її в оренду вітчизняним фермерам, середнім і малих сільгоспвиробникам. А якщо людина хоче продати пай, то тільки держава за ринковою вартістю може викупити його, як це робиться в США, Канаді, європейських країнах", - наголосила політик.

За її словами, вже сформована ініціативна група, яка налічує понад 12 тисяч людей, а на 22 травня вже заплановано велике зібрання ініціативної групи, щоб розпочати процес проведення референдуму. Наразі очікується роз’яснення від ЦВК та профільного парламентського комітету, чи можна провести такі збори в режимі онлайн, щоб захистити здоров’я активістів під час епідемії.

"Ми також відкриваємо "гарячі лінії", щоб залучити всіх охочих до спільної роботи. Ми будемо працювати з усіма регіонами, з усіма ЗМІ, щоб люди зрозуміли, що сьогодні найбільша загроза для України після війни - це розпродаж сільськогосподарської землі. Ми будемо висвітлювати кожен наш крок, щоб продемонструвати, чи дає президент можливість людям проводити волевиявлення чи перешкоджає цьому. Зараз життя країни в наших з вами руках. Будемо діяти", - закликала Тимошенко.