ua en ru

Тимошенко: відмова КСУ відкрити справу про скасування мораторію на продаж землі є перемогою

Тимошенко: відмова КСУ відкрити справу про скасування мораторію на продаж землі є перемогою Фото: Юлія Тимошенко (facebook.com/YuliaTymoshenko)

Тимошенко переконана, що судді ухвалили єдино вірне рішення

Відмова Конституційного суду України (КСУ) відкрити справу про скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі є перемогою України. Про це заявила лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко, повідомляє прес-служба "Батьківщини".

Як відомо, Конституційний суд у четвер відмовився відкривати провадження у справі за поданням 55 народних депутатів про визнання незаконним продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі.

"Усі спроби натиснути на Конституційний суд і визнати незаконним продовження мораторію на продаж землі виявилися марними. Судді ухвалили єдино вірне рішення. Це перемога України над корупцією та свавіллям, які нині правлять бал", – заявила Тимошенко.

Вона нагадала, що стаття 13 Конституції України чітко зазначає, що земля та її надра належать українському народу. Наша держава має 1/10 світових запасів найбільш цінних родючих земель – 42 мільйони гектарів багатих чорноземів. При цьому вартість землі у десятки разів нижча, ніж в країнах Європейського союзу.

"Продаж землі за чинними цінами зробить селян жебраками. Натомість олігархи та іноземці скуплять наш найцінніший ресурс за безцінь. Ми втратимо продовольчу незалежність, а 14 мільйонів селян просто викреслять з життя, бо вони будуть непотрібні", – зазначила Тимошенко.

Лідер "Батьківщини" переконана: "Сьогоднішнє рішення Конституційного суду означає, що в України залишився шанс і величезний ресурс, щоб піднімати економіку і ставити країну на ноги після повного перезавантаження влади".

Голова партії також нагадала, що "Батьківщина" має розроблену комплексну програму аграрного розвитку, яка відводить основну роль фермерським господарствам. При цьому сільськогосподарська земля, як в багатьох розвинутих країнах, залишається в державній власності. За бажанням власники паїв можуть продати їх за ринковою ціною громаді чи державі, зазначила Тимошенко.