ua en ru

Тимошенко пояснила, чому "Батьківщина" голосувала проти реформи охорони здоров'я

Тимошенко пояснила, чому "Батьківщина" голосувала проти реформи охорони здоров'я Фото: Юлія Тимошенко (facebook.com/YuliaTymoshenko)

Тимошенко назвала медичну реформу "аферою"

"Батьківщина" голосувала проти урядової медичної реформи, адже вона є продовженням політики щодо "знищення української нації". Про це лідер фракції Юлія Тимошенко заявила на брифінгу в парламенті після голосування за законопроекту №6327, повідомляє прес-служба "Батьківщини".

"Наша фракція, по суті, єдина, яка голосувала проти цього. Ми не підтримали цю медичну реформу", – наголосила вона.

За словами політика, сутність ухваленого документу полягає в наступному: у всіх громад України – у села, селища, міста, району, в області – забирають всі гроші, які раніше виділяли по всій країні на охорону здоров’я. Тимошенко пояснила, що влада збиратиме кошти в один "корупційний котел" в центрі, розподілятиме їх у ручному режимі, унаслідок чого місцеві громади залишаться без фінансів для закладів охорони здоров’я в регіонах.

На думку лідера "Батьківщини", такими діями будуть знищені ФАПи та сільська медицина, а також відбудеться суттєве скорочення медичних працівників.

"Безліч сільських ФАПів, маленьких лікарень, стаціонарів, профільних лікарів залишаться без фінансування, тому що його просто не вистачить. А без фінансування такі лікарні зникнуть з обличчя України. Спочатку зникне сільська мережа лікувальних закладів і на вулиці залишаться люди, які працюють лікарями, медичними працівниками", – пояснила парламентар.

Вона також зауважила, що йдеться приблизно про 102 млрд грн: "Більше жодна громада країни, після виконання цього закону, не зможе фінансувати свої лікарні".

Окрім того, Тимошенко заявила, що підвищення зарплат медичним працівникам відбудеться за рахунок скорочення їхньої кількості. Також урядовою реформою передбачене фінансування лише сімейних лікарів, а вузькопрофільні спеціалісти залишаться без державної підтримки, зазначила політик.

"Так званою медичною реформою введено співфінансування медичних послуг, зокрема оплата людьми операцій, які можуть коштувати від 20 до 100 тис. грн. Українці, доведені до зубожіння, не зможуть зробити їх. Таким чином, вони будуть позбавлені медичної допомоги", – додала вона.

Лідер " Батьківщини" зауважила, що критична позиція фракції до так званої медичної реформи поділяється професійними медичними колами. Вона розповіла про резолюцію Форуму медичних працівників, який вчора відбувався в Києві, у якій медики рекомендували владі ухвалювати альтернативний законопроект №7065 щодо реформування медичної галузі, розроблений "Батьківщиною" та іншими депутатами, який передбачав обов’язкове медичне страхування.

"Сьогодні в цій залі депутати проголосували за те, що є початком кінця системи охорони здоров’я в Україні", – наголосила політик.

Вона також продемонструвала присутнім висновки Рахункової палати щодо витрат на закупівлю ліків та обладнання за державний кошт у 2014—2017рр. через міжнародні організації і висловила обурення масштабами корупції в цій сфері.

"За 2015—2016 роки було передплачено на закупівлю ліків майже 6 млрд грн, а поставлено було лише 50% ліків і з фактично простроченим терміном використання. За 2017 рік проплачено ще 6 млрд грн на ліків. Закінчується 2017 рік - не поставили ліків на жодну копійку. Ось, як ліквідується населення України", - підсумувала Тимошенко.