ua en ru

Тимошенко лідирує в президентському рейтингу, в першій п'ятірці також Гриценко, Бойко, Ляшко і Порошенко, - опитування

Тимошенко лідирує в президентському рейтингу, в першій п'ятірці також Гриценко, Бойко, Ляшко і Порошенко, - опитування Фото: презентація результатів соцдослідження

За Тимошенко готові проголосувати 17,9% українців, згідно з результатами опитування

Лідерами президентського електорального рейтингу є лідери ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко, партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко, партії "Опозиційний блок" Юрій Бойко. Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на результати соцдослідження, проведеного компанією Seetarget з 26 липня по 17 серпня 2018 року.

Зокрема, згідно з результатами, за Тимошенко готові проголосувати 17,9% українців з тих, хто планує голосувати і визначився з вибором на чергових президентських виборах (11,4% всіх опитаних).

За Гриценка готові проголосувати 13,8% опитаних, які планують йти на вибори та визначилися зі своїм вибором (8,7% - серед усіх респондентів), а за Бойко – 11,2% (7,5% відповідно).

За лідера Радикальної партії Олега Ляшка готові проголосувати 9,8% (6,1%), чинного главу держави Петра Порошенка – 9,1% (6%), а лідера партії "За життя" Вадима Рабіновича – 6,2% (4,1%) респондентів.

У той же час, 16,9% респондентів, готових брати участь у голосуванні, сказали, що вони проголосували б за іншого політика, якого не було у запропонованому ним списку, а 30,6% - не змогли відповісти на питання про своїх електоральних уподобаннях. Ще 5,1% опитаних сказали, що не голосували б на виборах президента.

Представляя результати соціологічного дослідження, керівник Seetarget Алексей Боровський зазначив, що високий антирейтинг мають фактичні керівники коаліції - Петро Порошенко та Арсеній Яценюк, що може говорити про повний провал у завоюванні голосів виборця.

"Настільки низька оцінка виборців у вигляді антирейтингів політиків, які зовсім недавно були на піку - різко підвищує шанси політиків, які зовсім недавно були середнього рівня. А персональний антирейтинг Порошенка - фактично робить Юлію Тимошенко наступним президентом, тим більше, що значна частина голосів, відданих за БПП в 2014 році, тепер переходить до "Батьківщині" Тимошенко", - вважає соціолог.

Політолог Валентин Гладких в свою чергу відзначив велику кількість тих, хто не визначився з вибором, і підкреслив, що невеликий рейтинг у сьогоднішній ситуації все одно дає шанси на попадання в парламент.

"Зараз політичні сили навіть з низьким рейтингом мають шанс пройти в парламент, коли кілька років тому ті ж 16-17% не були сприйняті серйозними. Буде розгорнута боротьба за тих, хто не визначився з вибором", - підкреслив Гладких.

Опитування було проведено методом особистого інтерв'ю (face-to-face) з 26 липня по 17 серпня 2018 року в 24 областях України і Києві (за винятком окупованих територій АР Крим, Донецької і Луганської областей). Було опитано 2 627 респондентів з 63 міст і 105 сільських населених пунктів. Похибка вибірки становить 1,92%.