ua en ru

Тимошенко: генпрокурором має стати найкращий правник, а не родич президента

Тимошенко: генпрокурором має стати найкращий правник, а не родич президента

Генеральна прокуратура має бути незалежним від політиків органом, тому фракція "Батьківщина" не підтримає кандидатів на посаду генпрокурора, які є родичами президента. Про це заявила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко в ефірі телеканалу "112 Україна", повідомляє прес-служба "Батьківщини".

Тимошенко переконана, що "генеральний прокурор має боротися з тіньовою сферою, з офшорними зонами, з корупцією вищих посадовців з нечесним використанням бюджетних грошей".


"Але як прокурор може навести порядок, якщо він буде кумом президента? Як він пред’являтиме претензії тим, хто останні два роки оббирав державу?" – запитала політик.

Юлія Тимошенко наголосила, що "навіть в найгірші часи диктатури в Україні не ухвалювали поіменні закони для того, щоб провести свою людину на посаду генпрокурора, знімаючи вимогу мати юридичну освіту для генпрокурора".

За її словами, Генеральна прокуратура, як будь-яка прокуратура – це професійний орган, де мають працювати люди з юридичною освітою, з великим досвідом роботи, незалежні від політиків, які в тому числі підозрюються в корупції.

"А якщо перетворювати Генеральну прокуратуру і прокуратуру вцілому в політичний орган, то тоді треба зняти вимогу щодо професійної юридичної освіти. Я пропоную: давайте оберемо генпрокурором ортопеда чи гінеколога, чи просто людину з робочою професією", – зауважила Тимошенко.

Вона також заявила: "Ми не будемо голосувати за закон імені Юрія Луценка і не будемо голосувати за будь-яку кандидатуру на генерального прокурора, яка має родинні стосунки з президентом".

За словами лідера "Батьківщини", потрібно висунути від громадянського суспільства п’ять-шість кандидатур, які є незалежними від політиків, яким вірить країна.

"У нас є прекрасні люди, наприклад, людина, яка все своє життя прожила, служачи Україні і жодного разу не порушила честі і совісті в правовій сфері – це Віктор Шишкін. Є також молоді правознавці, які зараз працюють в громадських організаціях", – резюмувала політик.