ua en ru

Тейшейра: ЄС поки не виробив більш жорстких, ніж політичні, санкцій до України

Європейський союз поки не виробив більш жорстких, ніж політичні, санкцій до України. Про це сьогодні в Києві заявив глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, передає кореспондент РБК-Україна.

"Уже протягом одного року ЄС посилає певні повідомлення зі свого боку. З кожним разом тон і контекст цих повідомлень підвищується. У нас були певні відносини з Україною, але ми починаємо спостерігати деякі події в країні, які викликають неспокій. Європейський союз віддає перевагу починати з більш м'яких "посилів" для того, щоб спробувати повернути ситуацію в правильний напрям. Якими будуть наступні методи, наступні "меседжі", я не можу сказати", - сказав Тейшейра.

Він підкреслив, що це рішення буде залежати від усіх країн-учасників Європейського союзу. "Це рішення, яке повинен прийняти весь ЄС... Ми не дійшли до того, коли можна говорити про введення санкцій проти України", - додав Тейшейра.

Відзначимо, ситуація, яка склалася навколо дотримання владою України прав людини, а також ситуація з екс-прем'єр-міністром України, лідером партії "Батьківщина" Юлією Тимошенко в останні тижні сильно загострила відносини Україна і ЕС. Багато країн заявили про бойкот Євро-2012 в Україні з вимогами розібратися в ситуації в Качанівській колонії і дотримуватися права людини.

10 травня німецький канцлер Ангела Меркель заявила, що в Україні та Білорусі громадяни страждають від "диктатури й репресій". Прем'єр-міністр Україна Микола Азаров назвав це висловлювання некоректним.

Раніше Євросоюз призупинив ратифікацію угоди про асоціацію ЄС з Україною. Ініціаторами цього кроку виступили Німеччина, Великобританія та Чехія. Ці країни вимагають звільнення лідерів опозиції.