ua en ru

Теракти в Брюсселі: опубліковано послання смертників, які підірвалися в 2016

Теракти в Брюсселі: опубліковано послання смертників, які підірвалися в 2016 Фото: поліція Брюсселя

Файли знайдено на комп'ютері одного з терористів після теракту

Бельгійські ЗМІ опублікували тексти аудіопослань бойовиків Наджіма Лаашрауі і Ібрагіма аль-Бакрауі, які влаштували в березні 2016 року теракти в аеропорту Брюсселя Завентем. Зокрема їх опублікували видання De Standaard і Het Nieuwsblad.

Файли знайдено на комп'ютері одного з терористів, який співробітники правоохоронних органів знайшли на вулиці в сміттєвому баку під час рейду в брюссельській комуні Схарбек після теракту.

Зазначено, що останнє повідомлення було відправлено бойовиками за день до вибухів, 21 березня, якомусь "еміру" в сирійську Ракку. У ньому бойовики розповідають про те, що вони вже завтра збираються здійснити його план.

"У нас є понад 100 кг татри (перекис ацетону - вибухова речовина), який ми будемо використовувати завтра. Наші цілі - аеропорт і метро", - наводить текст аудіопослання видання.

Місця, в яких вони планували здійснити теракти, бойовики пояснювали своїм бажанням "вразити рейси в США, Росію та Ізраїль", інформацію про виліт яких вранці 22 березня їм "дав брат".

Як уточнює інше видання, повідомлення були відправлені Лаашрауі під ім'ям Абу Ахмед. За день до теракту він також розповідав про поспіх щодо задуманого.

"Ситуація така, що ми не можемо відкладати більше", - говорив він, відзначаючи, що вони "повинні діяти так швидко, як це можливо".

У тому ж аудіофайлі аль-Бакрауі, за даними газети, повідомляв про те, що вони бояться бути заарештованими в будь-який час.

"Ми хотіли б зробити більше, але на це воля Аллаха. Ми повинні діяти зараз або ми назавжди будемо гнити в камері", - заявляв він.

Крім того, на ноутбуці було знайдено аудіозвернення "до бельгійського уряду".

"Ви будете намагатися порахувати своїх мертвих, незважаючи на мільйони, які ви вклали для зміцнення безпеки і незважаючи на велику кількість слідчих, які займаються справою (про теракти) в Парижі", - говорили бойовики.

Свої атаки вони назвали "прямим результатом зовнішньої політики" влади "щодо мусульманських країн".

Як відомо, два вибухи в аеропорту Брюсселя Завентем відбулися вранці 22 березня 2016 року. Вибухові пристрої тоді спрацювали в зоні реєстрації. Через дві години ще один теракт стався у брюссельському метрополітені, в районі станцій Maelbeek і Schuman. Жертвами атак стали щонайменше 26 осіб, ще 136 отримали поранення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Брюсселі затримали 7 осіб для допиту після проведення серії обшуків у рамках антитерористичних розслідувань.