ua en ru

Тепловикам слід заборонити збирати гроші за діряві труби, – "Наш край"

Тепловикам слід заборонити збирати гроші за діряві труби, – "Наш край"

"Наш край" вимагає від уряду проявити здоровий глузд і припинити марафон по підвищенню тарифів на комунальні послуги. Про це сказав співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак, коментуючи плани уряду закласти додатково до тарифу на опалення і гарячу воду ще й ремонт тепломереж.

За його словами, проект постанови щодо збільшення норми тепловтрат в тарифі нещодавно опублікований Мінрегіонбудом.


"Не встигла НКРЕКП підвищити тарифи на тепло для населення майже вдвічі, а уряд вже планує збільшити норми тепловтрат в тепломережах, що призведе до ще одного зростання тарифів на тепло і гарячу воду для населення. Час проявити здоровий глузд і припинити марафон по підвищенню тарифів на комунальні послуги", - зазначив Олександр Мазурчак.

Він нагадав, що "Наш край" неодноразово заявляв про доцільність мораторію на підвищення тарифів до встановлення лічильників мінімум в 90% житлових будинків. "Партія категорично проти того, щоб необґрунтовані витрати враховувалися при формуванні тарифу на опалення і гарячу воду", - заявив він.

Співголова партії "Наш край" зазначив, що тепломережі сьогодні перебувають у критичному стані через бездіяльність їх власників та теплогенеруючі компанії.

"Кабмін обрав хибний шлях, коли вирішив, що за бездіяльність тепловиків повинен платити споживач. Питання належного утримання, експлуатації та заміни тепломереж – це відповідальність постачальників послуг, і це не повинно призводити до додаткових фінансових витрат людей", - підкреслив він.

На думку співголови партії "Наш край", повинна бути розроблена інвестиційна програма по заміні та ремонту тепломереж та впроваджено механізм контролю за використанням коштів на їх оновлення.

"Зараз, якщо буде прийнято запропоновану Мінрегіонбудом постанову про збільшення втрат, які будуть включатися в тариф, тепловики і надалі тільки призведуть до накручування вартості послуг. Мережі будуть продовжувати приходити в занепад, а олігархи – отримувати прибутки", - резюмував Олександр Мазурчак.

Як відомо, з 1 липня 2016 НКРЕКП підвищила тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення для населення майже вдвічі – до 1043 грн за 1 Гкал.