ua en ru

Тендер Міноборони Японії на 8 млрд дол. може виграти американський винищувач F-35

Тендер Міноборони Японії може виграти американський винищувач-бомбардувальник п'ятого покоління F-35 виробництва Lockheed Martin. Нові літаки будуть закуплені, щоб замінити застарілий авіапарк японських ВВС, що складається з багатоцільових винищувачів-перехоплювачів F-4 Phantom. Про це повідомили сьогодні японські ділові ЗМІ, передає Reuters.
На даний момент за право поставити свою продукцію японської армії борються дві американські оборонні компанії і одна європейська. Мова йде про наступні моделі літаків: про вищезазначений F-35 (виробництва Lockheed Martin), палубні винищувачі-бомбардувальники і штурмовики F/A-18 Super Hornet (виробництва Boeing) і багатоцільовий винищувач з переднім горизонтальним оперенням Eurofighter Typhoon (його виробляє європейський аерокосмічний концерн EADS). Переможця тендеру буде оголошено 16 грудня 2011р. в ході засідання Ради з національної оборони Японії.
Втім, офіційне підтвердження даної інформації поки не надходило.
Аналітики оцінюють вартість контракту в 8 млрд дол.
Зазначимо, що з трьох перерахованих моделей F-35 є найдорожчим літаком, однак перевага може бути віддана саме йому. За даними японської преси, в міністерстві оборони країни "захоплені" можливостями винищувача і стелс-технологіями (технологіями зниження помітності машини в радіолокаційному, інфрачервоному та інших областях спектра виявлення, що досягається за допомогою спеціально розроблених геометричних форм, радіопоглинаючих матеріалів і покриттів та ін.).
F-35 Lighting II - сімейство стелс-винищувачів, розроблених в трьох основних варіантах американської оборонної компанії Lockheed Martin в консорціумі з Northrop Grumman, Pratt & Whitney, Rolls-Royce і British Aerospace. Виробництво літаків було розпочато в 2006 р. Очікується, що комерційна експлуатація машини почнеться в 2016 р. Винищувач довжиною 15,7 м і розмахом крила 10,7-13,1 м (залежно від модифікації) здатний розвивати максимальну швидкість до 1,6 маху (приблизно 1,9 тис. км/год). Крейсерська швидкість літака - 0,8 маху (850 км/год.), бойовий радіус дії (без дозаправки в повітрі) - 1080-1140 км.