ua en ru

Тема України була однією з центральних на засіданні Генасамблеї ООН

Тема України була однією з центральних на засіданні Генасамблеї ООН Фото: відкриття 70-ї Генасамблеї ООН

Огляд вчорашнього засідання Генасамблеї ООН

Учора ввечері, 28 вересня, у Нью-Йорку (США) відбулося відкриття 70-ї Генасамблеї ООН. Під час зустрічі світових лідером обговорювалося безліч тим, центральною з яких була Україна.

Українське питання у виступі Пан Гі Муна

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун в ході свого виступу заявив, що розраховує на солідарність постійних членів Ради безпеки для вирішення конфлікту в Україні.

Також генсек повідомив, що план ООН по Україні профінансований лише на 39%, так як організації не вистачає грошей на порятунок достатньої кількості людських життів.

Тема України була однією з центральних на засіданні Генасамблеї ООН

Фото: виступ Пан Гі Муна на Генасамблеї ООН

"У нас не вистачає грошей для того, щоб рятувати достатню кількість людських життів, у нас тільки половина того, щоб допомогти народу Іраку, Південного Судану та Ємену. І лише третина для Сирії. Наш відповідний план для України профінансовано на 39%. А заклик по Гамбії, де кожна четверта дитина страждає від затримки в рості, поки не зустрів жодної реакції", - зазначив генсек ООН.

За словами Пан Гі Муна, конфлікт на Донбасі, як і багато інших у світі, має бути вирішене виключно мирним шляхом.

Тема обмеження права вето в Радбезі ООН

Виступаючи на сесії Генасамблеї ООН, Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна виступає за "кодекс поведінки" в Раді безпеки ООН, що передбачає обмеження права вето при обговоренні серйозних злочинів, включаючи геноцид.

"Засадничо важливо продовжити роботу по збільшенню ефективності Ради безпеки ООН. Необхідно постійно нагадувати про те, що повноваження постійного членства країни пов'язані з її зобов'язанням приймати активні заходи щодо виконання фундаментальних цілей ООН", - заявив Дуда.

Він зазначив, що вже кілька років право вето в багатьох випадках приводило до повної безвиході у діяльності Рб з найбільш важливих питань безпеки.

Тема України була однією з центральних на засіданні Генасамблеї ООН

Фото: виступ Анджея Дуди На Генасамблеї ООН

Виступ Путіна на Генасамблеї ООН

Президент Росії Володимир Путін також виступив на ювілейній сесії Генеральної асамблеї ООН, який в своїй промові не міг не торкнутися теми України. Зокрема глава РФ звинуватив США в "громадянській війні" в Україні.

"Спочатку продовжили лінію на розширення НАТО. Заради чого? Якщо Варшавський блок припинив своє існування. СРСР розпався, але НАТО розширюється, як і військова інфраструктура. Поставили пострадянські країни перед хибним вибором - бути їм із Заходом або Сходом. Рано чи пізно така конфронтаційна логіка повинна була обернутися серйозним геополітичним кризою. Це і відбулося в Україні, де використовували невдоволення значної частини населення чинною владою і ззовні спровокували збройний переворот. У результаті спалахнула громадянська війна", - сказав він.

Крім того, Путін заявив, зупинити кровопролиття на Донбасі можна тільки на основі виконання мінських угод. За його словами, переворот в Україні спровокована "ззовні". При цьому Президент РФ закликав враховувати інтереси жителів Донбасу.

"Погрозами, силою зброї цілісність України не забезпечити, а потрібно це зробити. Потрібен реальний врахування інтересів і прав людей на Донбасі, повагу до їх вибору, узгодження з ними, як це передбачено мінськими домовленостями, ключових елементів політичного устрою держави", - заявив Путін.

Варто також відзначити, що перед виступом Путіна, українська делегація залишила зал засідань ООН.

"Перед виступом Путіна делегація України вийшла з залу Генасамблеї ООН. Активісти на балконі з прапором України, розстріляним у війні на Донбасі", - написала Ганна Гопко у своєму Facebook.

Перед виступом путіна делегація Украіни вийшла з залу Генасамблеї ООН. Активісти на балконі з прапором України розстріляним у війні на Донбасі

Posted by Hanna Hopko on 28 сентября 2015 г.