ua en ru

TeleTRADE: З-за європейських проблем золото падає

Ключовою подією минулого тижня став саміт лідерів ЄС, від якого інвестори очікували сигналів позбавлення від страху перед борговою кризою єврозони.

Золото знижувалося протягом тижня на тлі зростання долара і змогло трохи відновитися тільки в п'ятницю, коли євро відійшов від дворічного мінімуму до долара, але все одно продовжував перебувати під тиском побоювань, що Греція покине єврозону. Золото зазвичай рухається в одному напрямку з євро, тому слабкість єдиної валюти змушує інвесторів у регіоні продавати позиції в золоті, щоб реалізувати прибуток в місцевій валюті.

Підтримку євро надали заяви прем'єр-міністра Італії Маріо Монті щодо збереження Грецією членства в єврозоні. Напередодні учасники торгів з оптимізмом сприйняли заяви прем'єр-міністра Італії Маріо Монті про те, що навіть при найгіршому сценарії вихід Греції з валютного блоку малоймовірний. Крім того, політик зазначив, що об'єднані євробонди можуть з'явитися найближчим часом, і Італія готова допомогти підштовхнути Німеччину до того, щоб вона підтримала ідею колективного боргу.

Попит на фізичному ринку Індії - найбільшого в світі споживача золота - залишається невисоким, а премії за золоті злитки в Гонконгу та Сінгапурі не змінилися в порівнянні з минулим тижнем, оскільки учасники ринку чекають новин з єврозони. Однак премії за злитки в Токіо піднялися до $1,50 за унцію до цін в Лондоні - вищого рівня з березня 2011 року - тому що інвестори почали купувати після недавнього зниження цін, повідомили дилери.

Анастасія Позднякова, аналітик компанії TeleTRADE

За матеріалами компанії TeleTRADE