ua en ru

Telenor: УРС можуть бути продані, якщо АМКУ не схвалить операцію злиття з "Київстаром".

ЗАТ "Українські радіосистеми" (УРС) може бути продано у випадку, якщо Антимонопольний комітет України не схвалить операцію злиття із ЗАТ "Київстар G.S.M.". Про це журналістам в рамках оголошення підсумків роботи норвезької Telenor в Росії в 2009 р. повідомив виконавчий віце-президент Telenor Group Ян Едвард Тігесен. "Ми можемо включити "Українські радіосистеми" до мобільного портфеля разом з "Київстаром", що буде значною синергією, але може відбутися і так, що антимонопольні служби України не дозволять цього зробити, тоді цю компанію доведеться продати", - уклав Я.Е.Тігесен. При цьому він додав, що за такого варіанту розвитку подій показники синергії по злиттю ОАО "ВимпелКом" (торгова марка "Білайн") і "Київстару" залежатимуть від того, наскільки вдалим буде цей продаж.

Я.Е.Тігесен упевнений, що український ринок охоплений послугами зв'язку не повністю, і тут має сенс розширювати присутність. Так, великі можливості є в IP-TV і оптиволоконному зв'язку. Він підкреслив, що базова стратегія в Україні підтримуватиметься Vimpelcom Ltd., при цьому буде можливість скомбінувати послуги фіксованого і стільникового зв'язку "ВимпелКома" (що включив послуги Golden Telecom) і "Київстару". Він назвав дане об'єднання послуг "переможною комбінацією". Я.Е.Тігесен, відповідаючи на питання про можливе придбання "Укртелекому" для розширення присутності Telenor у фіксованому зв'язку України, підкреслив, що такий варіант ніколи серйозно не розглядався.

Як повідомлялося раніше, акціонери "Київстару" і "Українських радіосистем" ухвалили рішення про злиття двох активів. Синергія від цієї операції може скласти близько 430 млн дол. У 2005 р. між основними акціонерами "ВимпелКома" виник конфлікт, пов'язаний з планами виходу оператора на український ринок. Восени 2005 р. "ВимпелКом" завершив операцію з придбання "Українських радіосистем" за 231,3 млн дол. Проти цієї покупки виступала Telenor, яка заявляла, що операція економічно недоцільна і схвалена неналежним чином. Altimo, у свою чергу, указувала, що Telenor навмисно блокувала вихід "ВимпелКому" на український ринок через небажання створення додаткової конкуренції підконтрольному нею "Київстару". За операцією послідувала багаторічна низка судових позовів і розглядів з обох боків.

5 жовтня 2009 р. російська Altimo і норвезька Telenor повідомили про досягнення угоди про об'єднання спільних активів "ВимпелКому" і ЗАТ "Київстар G.S.M.". Таким чином, буде створений один з найбільших операторів стільникового зв'язку на ринках, що розвиваються, - Vimpelcom Ltd. Нова компанія зареєстрована на Бермудських островах, штаб-квартира розташується в Нідерландах, компанія пройде лістинг на Нью-Йоркській фондовій біржі. Нідерландській холдинговій компанії належатиме по 100% в "ВимпелКомі" і "Київстарі". У свою чергу акціонерна структура нової компанії виглядатиме таким чином: Altimo належатиме 38,46% в статутному капіталі (43,89% голосуючих акцій) Vimpelcom Ltd., норвезької Telenor - 38,84% статутного капіталу (35,42% голосуючих акцій). У вільному обігу знаходитиметься 22,7% статутного капіталу (20,69% голосуючих акцій). Очолив Vimpelcom Ltd. раніше керуючий "ВимпелКомом" Олександр Ізосімов, що отримав право на покупку до 1 млн 50 тис. звичайних акцій нової компанії (або еквівалентних цій кількості депозитарних розписок).