ua en ru

Теффт: Втручання політики і бізнесу у діяльність прокуратури в Україні неприпустиме

Прокуратура та суди мають бути незалежними від жодного зовнішнього тиску, чи це стосується політиків, чи представників бізнесу. Тож головний напрямок реформування прокуратури в Україні, враховуючи досвід США та країн ЄС, - це забезпечення незалежності прокурорів та суддів. Про це заявив на міжнародній конференції у Києві посол США в України Джон Теффт, передає радіо "Свобода".

"Громадяни мають бути упевнені у незалежності правосуддя. Підозрювані у скоєні злочину мають бути упевнені в об'єктивності розслідування, а злочинці - у справедливості покарання, незалежно від їхнього соціального стану чи політичної приналежності. У свою чергу, прокурори і судді мають бути упевнені у своїй захищеності та у відсутності будь-якого тиску на них. Це ті засади правосуддя у США, яких має досягти українське правосуддя унаслідок реформування", - зазначив американський дипломат.

Він також додав, що департамент юстиції США допомагає Україні реформувати систему правосуддя, американські фахівці працюють з українськими урядовцями, незалежними експертами і правниками, які розробляють нові законопроекти для реформування правосуддя.

Нагадаємо, 14 травня верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон заявила, що в контексті підписання угоди про асоціацію з Україною найбільше всього Євросоюз турбують проблеми незалежності суддів та верховенства права в Україні.