ua en ru

Тарута розповів про свої поправки в законопроект про Антикорупційний суд

Тарута розповів про свої поправки в законопроект про Антикорупційний суд Фото: Сергій Тарута (facebook.com/osnovaparty)

Тарута розкритикував президентський законопроект

Президентський законопроект про Антикорупційний суд не враховує рекомендації Венеціанської комісії, на яких наполягають міжнародні партнери України. Таку думку в ефірі одного з телеканалів висловив народний депутат, лідер партії "Основа" Сергій Тарута, коментуючи свої поправки, внесені в законопроект "Про Вищий антикорупційний суд", передає "Апостроф".

"Мої поправки виправляють цей пробіл і дозволяють створити незалежний від влади суд... Корупція є однією з головних бід України, яка призводить до зубожіння українців. Для мене важливо, щоб Антикорупційний суд, якому підсудні всі вищі чиновники, був ефективним і незалежним від влади. Зі свого боку влада хоче затягнути процес створення суду і безпосередньо впливати на призначення суддів", – сказав Тарута.

На його думку, прийнятий в першому читанні президентський законопроект не враховував рекомендації Венеціанської комісії, а запропоновані поправки враховують ці вимоги, торкаючись двох аспектів.

Перший – справи, які веде НАБУ, будуть розглядатися тільки в Антикорупційному суді, і корупціонерам не уникнути відповідальності. Тоді як в іншій ситуації звичайний суд найчастіше відпускає підозрюваного. Друга частина поправки припускає, що посилення ролі громадської ради, куди входять представники міжнародних донорів України, сказав політик.

Рада матиме право ветувати кандидатури нечесних претендентів на посаду судді. Крім того, громадська рада буде делегувати у Вищу кваліфікаційну комісію суддів уповноваженого представника з правом голосу.

За словами народного депутата, необхідність залучення міжнародних експертів викликана тотальною недовірою до представників існуючої судової системи.

"Вибір на користь незалежних від влади іноземних експертів, я вважаю, абсолютним виправданим. Нещодавно в Казахстані на посаду головного судді нового комерційного суду був призначений один з провідних британських суддів лорд Вулф. Цей суд працює в рамках шановного британського права. Я проти іноземного втручання у наші внутрішні справи, але бачу необхідність у допомозі іноземних експертів у створенні незалежної судової системи. Закон про Антикорупційний суді потрібен не МВФ і не Світовому Банку. Він потрібен нам, українцям, щоб здобути перемогу над корупцією", – підкреслив Тарута.