ua en ru

Тарута пояснив, чому влада гальмує питання створення Антикорупційного суду

Тарута пояснив, чому влада гальмує питання створення Антикорупційного суду Фото: Сергій Тарута (facebook.com/osnovaparty)

Антикорупційний суд могли б створити ще рік тому

Народний депутат України, лідер партії "Основа" Сергій Тарута вважає, що, якщо б нинішня правляча коаліція захотіла, то Антикорупційний суд був би створений ще рік тому. Так політик висловився в ефірі телеканалу NewsOne, коментуючи поточну ситуацію навколо створення Антикорупційного суду.

Зараз ситуація досягла свого піку, і швидше за все, владі, незважаючи на небажання, доведеться врахувати рекомендації Венеціанської комісії при ухваленні закону про створення цього органу, вважає політик.

"В Україні кожен президент вибудовував всю вертикаль влади, в т. ч. і судову, під себе. Природно, що ніхто не збирається карати за корупцію себе і своїх друзів. Вже одного справедливого розслідування за фактами, викладеними у книзі Онищенко (Александр Онищенко – народний депутат VII та VIIІ скликань, покинув Україну після пред'явлення кримінальних звинувачень і позбавлення депутатської недоторканності – ред.), вистачило б щонайменше на 50 кримінальних справ. А фігуранти звинувачень отримали б років по 25 тюремного ув'язнення. Але у нас справедливе правосуддя не працює. Тому міжнародні партнери наполягають на виконанні рекомендацій Венеціанської комісії, які не враховані у президентської версії законопроекту про створення Антикорупційного суду. Я не розумію, як зараз представники влади можуть стверджувати, що закон буде враховувати вимоги Венеціанської комісії. Ніхто не може гарантувати, що вони будуть прийняті, а не проігноровані. Президент вже зараз використовує риторику – я вношу в парламент все як потрібно, а депутати погані – це вони не хочуть приймати зміни", – зазначив Тарута.

За словами депутата, він вніс поправки до прийнятої в першому читанні президентської версії законопроекту. Ці поправки враховують рекомендації Венеціанської комісії, а саме: в Антикорупційному суді розглядаються лише ті справи, які веде НАБУ, посилюється роль громадської ради, який буде мати право ветувати кандидатури нечесних претендентів на посаду судді. Також рада зможе делегувати у Вищу кваліфікаційну комісію суддів свого уповноваженого представника з правом голосу.

"В інших країнах немає окремих антикорупційних судів, у них всі суди – антикорупційні. У нас же навпаки, більшість судів - корупційні. Тому необхідно створити незалежний Антикорупційний суд, щоб посадити за ґрати чиновників, які керують нашою країною. Я думаю, що зараз західні партнери так загнали в кут керівництво країни і більшість в Раді, що закон у фінальній версії все-таки буде враховувати рекомендації Венеціанської комісії", – резюмував Тарута.