ua en ru

Тарута: конституційна реформа покликана внести ясність у функціонал всіх гілок влади

Тарута: конституційна реформа покликана внести ясність у функціонал всіх гілок влади Фото: Сергій Тарута (facebook.com/osnovaparty)

За словами Тарути, Порошенко "незаконно перетягує" частину функцій виконавчої та законодавчої влади на себе

Конституційна реформа покликана внести ясність у повноваження і функції всіх гілок української влади, що дозволить уникнути існуючих проблем, коли президент "незаконно перетягує" частину функцій виконавчої та законодавчої влади на себе. Про це заявив народний депутат України, лідер партії "Основа" Сергій Тарута на громадському обговоренні політичного плану по трансформації функцій і повноважень президента України в контексті конституційної реформи.

Захід відбувся на платформі "Українського інституту майбутнього" і було організувало аналітичним центром "Колегіум Анни Ярославни". У дискусії також взяли участь український політик, колишній глава Секретаріату президента України Віктора Ющенка (2005-2006 рр.) Олег Рибачук, голова ради директорів компанії "Ефективні інвестиції" Ігор Ліскі і інші експерти.

За словами Тарути, необхідність конституційної реформи зумовлюється нинішньою кризою управління країною і недовірою до влади.

"Україна де-юре є парламентсько-президентською республікою, а де-факто – всім керує президент і всі гілки влади побудовані так, що вони обслуговують його інтереси. Це і викликало управлінську кризу нинішньої влади, коли не зрозуміло, хто і за що відповідає, а також криза недовіри до влади в цілому. Я впевнений, що змінити країну можна лише повернувши довіру до влади, а це можна зробити лише шляхом конституційної реформи", – підкреслив Тарута.

Як зазначив парламентарій, всі необхідні документи, що регулюють процедури прийняття нової Конституції, вже знаходяться в парламенті.

"Ми з рядом вчених – кращих експертів в сфері конституційного права вже розробили і зареєстрували в Раді законопроект №3781, який визначає процедуру підготовки проекту нової Конституції України. Розробляти її має Конституційне Збори з представниками від усіх територіальних громад і моральних авторитетів. Розроблений проект має пройти всенародне обговорення, після чого повинен бути прийнятий на всеукраїнському референдумі. Тільки всенародно прийнята Конституція, в основі якої лежить новий суспільний договір, може стати фундаментом держави Україна і повернути втрачені країною за минулі роки позиції. Народна Конституція повинна чітко розмежовувати функції гілок влади. І в ній повинно бути чітко прописано, за що відповідає президент, а що йому не дозволено робити", – пояснив Тарута.

Також політик висловив своє бачення майбутньої ролі президента після конституційної реформи.

"У новій архітектурі системи влади президент – це моральний лідер нації, арбітр для інших гілок влади і Гарант Конституції. І його повинен обирати народ на загальних виборах. Президент має відповідати за суверенітет і безпеку країни, і для цього у нього повинні бути повноваження по управлінню Збройними Силами", – резюмував Тарута.