ua en ru

Тарифи VISA зросли на 200-300%, що послужило причиною розслідування з боку АМКУ, - експерт

Тарифи компанії VISA для українців в останній час зросли на 200-300%, що і послужило причиною розслідування з боку Антимонопольного комітету України (АМКУ). Таку думку висловив директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем Олександр Карпов.

«Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем подала на прохання банків відповідне звернення до АМКУ про порушення антимонопольного положення компаніями VISA і MasterCard. Приводом було те, що по окремих позиціях тарифи цих платіжних систем виросли на 200% -300%. Це стосувалося переважної більшості операцій, крім кількох операцій, що обчислюються у відсотках. Також VISA та MasterCard придумували необгрунтовані квартальні тарифи. Вважаючи в цілому, тарифи за 2009-2010 р. зросли на 25-30% в порівнянні з 2008 р. З тих пір вони не мінялися, але не через бажання VISA і MasterCard, а через втручання АМКУ», - сказав Карпов.

Також, за його словами, за останні 10 років провідні платіжні системи заплатили близько 10 млрд дол. штрафів за порушення конкурентного законодавства у різних країнах світу. Це позначається на банках, які співпрацюють з цими платіжними системами. «Мені б не хотілося, щоб останній штраф у розмірі 6 млрд дол., який був накладений урядом США на VISA і MasterCard, позначився на тарифах для українських банків, оскільки вони не повинні страждати через монополізму VISA і MasterCard», - заявив Олександр Карпов.

Читайте також: Україна може почати боротьбу з Visa і Mastercard, - експерт