ua en ru

Україна може почати боротьбу з Visa і Mastercard, - експерт

Україна може приєднатися до переліку країн, що ведуть жорстку антимонопольну боротьбу з найбільшими міжнародними платіжними системами - Visa і Mastercard. Такої думки дотримуються експерти, що аналізують роботу МПС на вітчизняному ринку.

"Зараз банки отримують рахунки від міжнародних платіжних систем в євро або доларах і зобов'язані перевести платіж у відповідній валюті на рахунок в зарубіжному банку. Але це порушення законодавства", - називає одну з причин директор Української міжбанківської асоціації платіжних систем Олександр Карпов. Крім того, за словами фінансистів, викликає сумнів обгрунтованість високих тарифів. Ще два роки тому українські банки звернули увагу Антимонопольного комітету України на той факт, що в період 2006-2010 рр. тарифи МПС виросли в два-три рази. Розслідування принесло результати. Навесні 2011 року Visa заявила про те, що на вимогу Антимонопольного комітету понизила тарифи на обслуговування і випуск карт на 10%. Проте, як відзначають експерти, реального здешевлення не відбулося - була понижена вартість непопулярних послуг, в той час, як решта послуг, навпаки, подорожчала.

Експерти упевнені, що Україна просто зобов'язана вирішити цю проблему, захистивши як інтереси своїх громадян, так і свої національні інтереси. Тим паче, що у світовій практиці з кожним роком стає все більше прикладів вдалого результату судових тяжб проти Visa і Mastercard. Так, чотири роки тому Європейська комісія порахувала, що системи неправомірно збільшили ціни для споживачів, нічого не запропонувавши взамін. В результаті Mastercard і Visa погодилися понизити оплату внутрішньоєвропейських платіжних операцій майже в два рази. Через рік найпопулярніші МПС виплатили 2,6 млн дол. за картельну змову в області обслуговування банківських карт в Угорщині. Поточним літом Visa і Mastercard програли чергову боротьбу, але тепер уже в себе на батьківщині - в США. Суд встановив, що монополісти ринку платіжних карток протягом багатьох років завищували свою комісію, за що компанії разом з найбільшими банками США тепер повинні заплатити торговим мережам більше 6 млрд дол. штрафу. Тому експерти відзначають високу вірогідність того, що результатом антимонопольного розслідування стануть серйозні судові розгляди з подальшими санкціями.