ua en ru

Тарифи НКРЕКП дозволять ДТЕК експортувати електроенергію до Молдови дешевше, ніж на внутрішньому ринку, - журналіст

Тарифи НКРЕКП дозволять ДТЕК експортувати електроенергію до Молдови дешевше, ніж на внутрішньому ринку, - журналіст Фото: ДТЕК

За підрахунками Дубинського, нові тарифи дозволять експортувати електроенергію в Молдову орієнтовно на 10 дол./Мвтг дешевше

Тарифи Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), дозволять ДТЕК експортувати електроенергію до Молдови дешевше, ніж на внутрішньому ринку. Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook написав журналіст Олександр Дубинський.

"Тут ДТЕК хвалиться тим, що буде постачати електроенергію в Молдову. Так от, знаючі люди стверджують, що це стало можливо тому, що помінялися правила розрахунку ціни електроенергії для експорту з частини об'єднаної енергосистеми України, яка не відноситься до окремого виділеного "острову" (Бурштин). Нові тарифи, встановлені НКРЕ, дозволять експортувати електроенергію в Молдову орієнтовно на $10/Мвтг дешевше, ніж можуть купити на оптовому ринку електроенергії українські компанії", - пише Дубинський.

На його думку, причина в тому, що у власника ДТЕК Ахметова падають обсяги збуту електроенергії в Україні.

"Звичайно, можна було знизити ціни для своєї економіки... Але Рінат Леонідович вирішив по-іншому - тимчасово продавати надлишок електроенергії в Молдову. Тільки б не знижувати ціну тут, в Україні", - зазначає журналіст.

Дубинський підкреслив, що Ахметов зміг продати електроенергію за цим тарифом лише завдяки підтримці голови НКРЕКУ Дмитра Вовка.

Нагадаємо, раніше товариство з обмеженою відповідальністю ДТЕК та акціонерне товариство Energocom підписали контракт на постачання електроенергії в Молдову на період з 1 квітня 2017 року по 21 березня 2018 року. Повідомлялося, що паралельно завершився тендер на поставку електроенергії на внутрішній ринок, який виграв Energocom з ціновою пропозицією 50,2 доларів за 1 МВт-год.