ua en ru

Тарифи на електроенергію для населення не зростуть, - Вовк

Тарифи на електроенергію для населення не зростуть, - Вовк Фото: Дмитро Вовк (facebook.com/nerc.gov.ua)

За словами глави НКРЕКП, тарифи для населення на даний момент не переглядаються

Незважаючи на зростання оптової ринкової ціни електроенергії, тарифи для населення не зміняться. Про це в ході засідання Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП), присвяченого утвердженню оптової ринкової ціни вугілля на 2018 рік, заявив голова комісії Дмитро Вовк, повідомляє "Обореватель".

Крім того, в Україні сьогодні встановлені найнижчі в Європі тарифи на електроенергію для населення і промисловості.

За словами глави НКРЕКП, тарифи для населення на даний момент не переглядаються. Однак вони нижче європейських в 6 разів.

"У Європі середній рівень тарифів для населення становить 20 центів, з 28 країн Європи. При поточному курсі євро і згідно з даними Національного банку курс євро становить 33,24. Тому тариф відповідає 6,78 гривень з усіма податками, що майже в 6 разів вище, ніж тариф в Україні. За тарифами для непобутових або промислових споживачів... Навіть якщо розглядати питання оптової ринкової ціни та тарифів для промисловості, середній рівень для споживачів 1 класу в Європі становить 3 гривні 80 копійок, що значно вище, ніж в Україні, де середній рівень до 2 грн. Тому на сьогоднішній день тарифи як для населення, так і промисловості залишаються найнижчими", - підкреслив Вовк.

Відзначимо, 28 грудня 2017 року Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП), затвердила з 1 січня 2018 року оптово ринкову ціну (ОРЦ) на електроенергію на рівні 1561,99 грн/МВт-год (без ПДВ) з розбивкою по кварталах: І квартал - 1 495,46 грн за 1 МВт-год, II - IV квартали - 1 586,69 грн за 1 МВт-год. Тариф Енергоатому виріс на 15%, тарифи для компаній альтернативної енергетики - на 16%, ТЕС - на 16% і ТЕЦ на 14%.

Індикативна ціна вугілля, яка визначена на підставі середньої ринкової ціни на європейському ринку за період грудень 2016 року - листопад 2017 року, становить 90,05 дол/тонна, що нижче поточних котирувань на міжнародних ринках.