ua en ru

Трамп - президент США: чому такий результат

Трамп - президент США: чому такий результат Фото: Дональд Трамп - президент США

Головна інтрига останніх діб вирішилася. На виборах в Америці переміг Дональд Трамп. Президент США набрав 276 голосів вибірників, що гарантувало йому першість у президентських перегонах.

Республіканець Трамп - президент США. Ця новина стала шокуючою для половини американців і світової спільноти, адже передвиборні рейтинги пророкували перемогу Хілларі Клінтон. Однак, Дональду Трампу вдалося обігнати свою опонентку з великим відривом і стати новим президентом Америки. Хто він - новоспечений політик, якого називали скандальним і непередбачуваним, як Трамп переміг, і чи зможе він змінити подальшу долю Америки?

Дональд Трамп: з бізнесу в президенти

Власник мільярдного статку і успішного бізнесу в сфері нерухомості - Дональд Трамп почав свій шлях у великій політиці зовсім недавно, а саме з президентської кампанії в США 2015-2016.

Свою бізнес-кар'єру він вів в сфері будівництва та нерухомості. Трампу належать елітні будівлі в центрі Нью-Йорка, готельний бізнес і мережа казино, а також безліч інших компаній.

Бажання спробувати свої сили в гонці на пост президента Дональд Трамп вперше озвучив у січні 2015 року. У липні він зробив офіційну заяву про наміри стати главою держави в своєму офісі "Trump tower" і став одним з номінантів в кандидати на президентський пост від республіканської партії. В ході праймеріз Трамп переміг в 40 штатах і навесні 2016 року на з'їзді республіканців отримав потрібну кількість голосів, щоб балотуватися на президентських виборах.

Ексцентричний Трамп - президент Америки. Скандали під час передвиборної кампанії

Передвиборна кампанія майбутнього президента була скандальною. Трамп різко висловлювався з приводу мігрантів з Мексики і мусульман, збирався почати торгову війну з Китаєм, був замішаний в секс-скандалі, критикував політику Обами і свою опонентку Хілларі Клінтон.

Трамп во время предвыборной кампанииФото: Трамп во время предвыборной кампании

Його називали непередбачуваним і непослідовним. Незважаючи на це, передвиборний рейтинг Трампа був досить високим. Напередодні голосування його відставання від фаворитки президентських перегонів Клінтон становило всього 3%. Підтримка амерканцамі кандидата була пов'язана з його обіцянками про проведення масштабної податкової реформи, зниження податків для ведення бізнесу, ліквідації бюрократії. Трамп також заявляв, що в разі його перемоги, зовнішня політика США стане більш стриманою.

Як Трамп переміг на виборах в США: чому такий результат

Голосування 8 листопада в штатах завершилося на користь республіканців. Трамп переміг з показником 48,1%, набравши 276 голосів вибірників. У його опонентки Клінтон - 218 голосів (47,2%).

результат голосования

Фото: результат голосования в США

За Дональда Трампа більшість голосів віддали у Флориді, Техасі, Оклахомі, Луїзіані, Міссісіпі, Алабами, Джорджії, Канзасі, Арканзасі, Північній Кароліні, Теннесі, Південній Кароліні, Західної Вірджинії, Міссурі, Кентуккі, Небрасці, Вайомінгу, Північній Дакоті, Індіані, Айові , Огайо, Айдахо, Північній Дакоті, на Алясці, Монтані.

Передвиборні прогнози не виправдалися через результат в "штатах-гойдалках". Республіканець несподівано здобув перемогу в Огайо, Флориді і Північній Кароліні. Одним з вирішальних став штат Пенсільванія з 20 голосами вибірників. У ньому Трамп випередив Клінтон з результатом 48,8% проти 47,6%. Останні 10 голосів для перемоги кандидат від республіканців виграв у Вісконсині.

У своїй промові після перемоги Дональд Трамп - президент США, закликав американців об'єднатися в єдину націю і подякував за підтримку всім, хто зробив внесок в його перемогу.

Серед перших обіцянок Трампа: турбота про кожного американця, жити в мирі з іншими державами, поліпшення інфраструктури, забезпечити зростання економіки в два рази і дати роботу мільйонам громадян США.

Реакція світу на перемогу Трампа

У Європі були шоковані результатом виборів. У Фрації хочуть продовжувати співпрацю з США, проте глава МЗС Жан-Марк Ейро заявив, що до Трампу "є питання".

Президент Європарламенту Мартін Шульц повідомив в Twitter, що заяви нового президента США щодо зовнішньої політки викликають багато питань і очікувань. "Від Сирії до Іраку, від України до Лівії, роль Трампа в дипломатії і укладанні угод буде перевірятися з першого дня і зажадає відповідальності, стриманості і лідерства", - висловив свою думку Шульц.

Реакція Федеріки Могерріні, представниці ЄС із закордонних справ на те, що Трамп - президент США, з'явилася в Twitter. Федеріка Могеріні впевнена, що зв'язки Європи та Америки набагато глибше, ніж зміни в політиці.

"Ми продовжимо працювати разом, знову відкриваючи силу Європи", - йдеться в повідомленні.

Нового президента США привітав і Володимир Путін. "Вибудовування конструктивного діалогу між Москвою і Вашингтоном, яке грунтується на принципах рівноправності, взаємної поваги і реального обліку позицій один одного, відповідає інтересам народів наших країн і всього світового співтовариства", - телеграма такого змісту була відправлена ​​Трампу, за повідомленням прес-служби Кремля.

У Латвії засмучені перемогою республіканця на виборах США і не знають, що очікувати від ситуації,що склалася. "Неприємна новина, але ми повинні c цим рахуватися. Це шок і для фінансового сектора і для багатьох держав, в тому числі Латвії. Протягом декількох місяців нам треба зрозуміти, як буде керувати Трамп. Поки відповіді немає, нам складно зрозуміти, як ситуація буде розвиватися далі ", - висловив свою думку журналістам екс міністр внутрішніх справ Артіс Пабрікс.

Міністр юстиції Німеччини з приводу перемоги Трампа сказав, що світ на цьому не закінчується, але стане ще болем божевільним. Такий вибір американців він вважає гірким попередженням і закликає ще більш рішуче боротися з тими причинами, які можуть призвести до ненависті, ізоляції та страху.

У виданні The Wall Street Journal повідомили про реакцію НАТО на обрання Трампа. Представник США при НАТО Дуглас Лют заявив, що альянс адаптується до нових реалій. А також очікує що підтримка США НАТО продовжиться.

На сайті НАТО з'явилася заява Генсекретаря Альянсу. Йенс Столтенберг, також підкреслив необхідність злагодженої роботи Америки і НАТО.

"Ми стикаємося з новою небезпечною ситуацією, яка включає гібридну війну, кібер-атаки, погрози тероризму. Лідерство США зараз як ніколи важливо. Наш альянс протягом 70 років за часів світу і війни збирав близьких друзів Америки. Сильний НАТО - це добре для Америки і для Європи", - йдеться в повідомленні.