ua en ru

У Таджикистані заборонили російські прізвища

У Таджикистані заборонили російські прізвища Фото: у Таджикистані заборонили російські прізвища

Відповідний закон підписав президент Таджикистану в рамках таджикізації

В Республіці Таджикистан заборонили давати дітям імена, чужі таджицькій національній культурі. Про це заявив заступник керівника управління Реєстрації актів громадянського стану при міністерстві юстиції Таджикистану Джалоліддін Рахімов, передає "Радіо Озоді".

У відповідному законі, підписаному президентом Таджикистану Емомалі Рахмоном, забороняються прізвища та по-батькові з російськими закінченнями, такими як "-ов", "-єв", "-ович" і "-овна".


"Забороняється присвоєння дитині імені, чужого таджицькій національній культурі, назви речей, товарів, тварин і птахів, а також образливі імена і словосполучення, які принижують честь і гідність людини, та поділяють людей на касти. Додавання до імен осіб псевдонімів "мулло", "халіфа", "туру", "ходжа", "худжі", "шайх", "валі", "охун", "мир", "суфі" і тому подібних, які сприяють розколу серед людей, забороняється", - повідомив представник РАГСу Таджикистану.

За його словами, тепер присвоєння імен і їх правильне написання в Таджикистані буде здійснюватися "згідно культурі, національним традиціям і Реєстру таджицьких національних імен, затверджуваному урядом Республіки Таджикистан".

Рахімов зазначив, що деякі жителі все-таки хочуть зберігати в прізвищах своїх дітей російські закінчення.

"Коли розмовляємо з ними, ми пояснюємо, що мета - таджикізація прізвищ, вони розуміють. Якщо ситуація не зміниться, то через 10 років наші діти будуть поділені на дві групи, одна буде пишатися своїми таджицькими іменами, інша - будуть носити чужі. Ми повинні мати національні і патріотичні почуття", - підкреслив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що СБУ заборонила в'їзд поляку-роспропагандисту.