ua en ru

Табачник попросив ВНЗ інформувати Міносвіти у разі невиконання держзамовлення на технічні спеціальності

Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник попросив керівників ВНЗ заздалегідь інформувати Міністерство освіти і науки, молоді та спорту у випадку, якщо стане зрозуміло, що з виконанням державного замовлення на технічні спеціальності виникають труднощі. Про це він заявив на сьогоднішній селекторній нараді з керівниками українських ВНЗ, передає кореспондент РБК-Україна.

"Особливо попросив би вчасно, на випередження інформувати, якщо буде складність з державним замовленням за природно-математичним, інженерно-технічним напрямками і по галузях, по ІТ-технологіях. Це для того, щоб, якщо є більше охочих вступити в провідні політехніки..., а хтось не виконує ці напрямки - інженерні або ІТ, будь ласка, повідомте заздалегідь, щоб талановиті діти, які прийшли в Донецьку, Київську або Львівську політехніку, вчасно отримали можливість додаткових місць державного замовлення", - пояснив міністр.

Також Табачник зажадав від керівників ВНЗ не допустити порушень норм системи ступеневої підготовки в прийомі на навчання студентів на ступінь бакалавра, спеціаліста або магістра.

"Нагадую про необхідність не допускати прийом на навчання за рівнем бакалавра, спеціаліста або магістра з порушенням норм системи ступеневої підготовки. У тому числі, прийому для отримання освітньо-кваліфікаційного рівня магістра на основі відповідних програм бакалаврату. Це дуже просто, але це треба контролювати. Тобто, бакалаврська програма повинна відповідати магістерській програмі. Не може бути космонавт прийнятий в магістратуру на хірурга. Не може бути хірург-бакалавр прийнятий в магістратуру на правознавця, або на хіміка, тощо", - зазначив Табачник.

Крім того, він нагадав, що навчати магістрів мають право тільки ті ВНЗ, які займаються підготовкою бакалаврів, оскільки "магістри з повітря не беруться".

Нагадаємо, Міносвіти в 2012 р. збільшило держзамовлення на технічні спеціальності.