ua en ru

Святослав Шевчук розповів про своє бачення можливості євроінтеграції

Глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук в інтерв'ю Коммерсант-Власть заявив, що очолювана ним церква не є якимось політичним проектом.

Глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук в інтерв'ю Коммерсант-Власть заявив, що очолювана ним церква не є якимось політичним проектом.

"Ми не зазіхаємо на вірян інших церков. Це ще раз показує, що ми є церква, тіло Христове. І наш діалог (із Московським патріархатом, - ред.) протягом 15 років не просунувся вперед, напевно, через те, що ми не хотіли подивитися в очі правді", - вважає предстоятель УГКЦ.

Однак він висловив упевненість, "що якщо ми будемо молитися про це, то рано чи пізно у нас вийде повноцінний, відкритий, щирий, сердечний діалог".

При цьому Шевчук наголосив, що українці осмислюють себе як європейський народ і є європейцями: "але європейці з християнським обличчям".

"Якщо Україна хоче зближуватися з Європейським союзом, вона повинна мати право прийти такою, яка вона є: зі своїм корінням, з повноцінною можливістю бути собою. Разом з тим ми сьогодні маємо, думаю, спільну місію в Європі - і католики, і греко-католики, і православні. Владика Іларіон (Алфєєв) говорив про це як про стратегічний альянс християн у Європі. Наше завдання - нагадувати про фундамент, на якому європейська цивілізація була побудована. Якщо Європейський союз не буде твердо стояти на історичному підґрунтті християнства, то він просто розсиплеться", - зазначає Шевчук.

На його думку, сьогоднішні соціальні та економічні кризи пов'язані з пошуком європейськими товариствами твердої опори, і тому сьогодні християни в Європі мають дуже велику місію: "Ми, християни, повинні сприяти побудові сучасного суспільства на фундаменті міцних християнських цінностей".