ua en ru

Своїм рішення щодо політреформи КСУ підмінив собою ВР, - М.Ставнійчук

Відновивши Конституцію 1996 р. Конституційний суд підмінив собою Верховну раду. Про це РБК-Україна заявила екс-представник президента в КСУ, член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук, коментуючи рішення КСУ щодо скасування політичної реформи.

За її словами, виключне право щодо внесення змін і доповнень в Конституцію належить Верховній раді у відповідності до ст. 85 Конституції, а КСУ має повноваження пасивного конституційного контролю

Також вона вважає, що КСУ «вчинив легковажно», оскільки сьогоднішнє рішення суду суперечить рішенню КСУ від 2008 р., в якому було сказано, що закон № 2222 став частиною Конституції і припинив існування як окремий закон. Тому М.Ставнійчук переконана, що для легітимного повернення до конституції зразка 1996 р. необхідно пройти всю процедуру внесення змін до Конституції: звернення депутатів до КСУ, його висновок, та затвердження змін до Основного закону конституційною більшість ВРУ.

Також М.Ставнійчук розкритикувала позицію міністра юстиції Олександра Лавриновича стосовно терміну і обсягу повноважень верховних органів влади після рішення КСУ. «Необхідно бути послідовним, якщо мова йде про відновлення норм Конституції 1996 р., то це означає, що не лише змінюється обсяг повноважень парламенту і Президента, але й термін цих повноважень, адже ці питання взаємопов'язані», - зауважила вона.

Також М.Ставнійчук вважає, що перерозподіл повноважень між Президентом і парламентом порушує права виборців, оскільки виборці, обираючи кандидатів до виконавчої та законодавчої влади, окрім того, що дають мандат тій чи іншій особі чи політичній силі, делегують їм певний, установлений Конституцією, обсяг повноважень, який не може бути зміненим впродовж каденції цих виборних інститутів.

Говорячи про подальший розвиток подій, М.Ставнійчук зазначила, що рішення КСУ «призведе до політико-правового конфлікту, загострення протистояння в парламенті, зокрема до виникнення конфліктів при ухваленні законів на виконання рішення КСУ, а також поставить під сумнів легітимність державних органів влади».