ua en ru

Сбербанк Росії має намір продати дочірні компанії в Словаччині та Угорщині, - ЗМІ

Охолодження відносин між Заходом і Москвою змушує Сбербанк приступити до продажу активів у Центральній Європі: найбільший російський банк шукає покупців на "дочок" в Словаччині та Угорщині, пише чеське видання Lidovky з посиланням на свої джерела.

Дочірнього банку в Чехії продажа не торкнеться, але в Угорщині та Словаччині вже готують угоди, підтвердив виданню фінансовий інвестор, який побажав залишитися неназваним. Ціна за дочірній банк Сбербанку в Словаччині складає 2 млрд євро, актив в Угорщині - близько 1,6 млрд євро, стверджує чеське видання.

За інформацією співрозмовників видання, словацької "дочкою" Ощадбанку попередньо зацікавилися три потенційні покупці - чесько-словацька фінансова група Penta, чесько-словацький дочірній банк італійського UniCredit і угорський OTP Bank, який також працює в Словаччині.

У публікації наголошується, що в результаті введених в минулому році санкцій Європейського союзу і США Ощадбанк "відчуває труднощі з залученням капіталу на світових ринках".

"Ринки де-факто сьогодні вже закриті", - нагадало видання слова глави Ощадбанку Германа Грефа, сказані ним у вересні.

Тоді глава Ощадбанку підкреслив, що реально залучити зовнішнє фінансування тепер можна "ні до трьох місяців, ні до 30 днів". Хоча є деякі припущення про намір продати Ощадбанку чеську "дочку", ця інформація ще не підтвердилася, пише празьке видання. Представник Ощадбанку Олександр Базиян відмовився від коментарів. Ощадбанк представлений в дев'яти країнах Центральної і Східної Європи (Sberbank Europe AG, колишній VBI). Sberbank Europe AG (до 1 листопада 2012 року Volksbank International AG) зі штаб-квартирою в Австрії управляє мережею дочірніх банків в Словаччині, Чехії, Угорщині, Словенії, Хорватії, Боснії і Герцеговині (в тому числі в Республіці Сербській), Сербії, Україні та Німеччині.

Нагадаємо, раніше рейтингове агентство Moody's знизило суверенний кредитний рейтинг Росії до Ba1 з негативним прогнозом.