ua en ru

Існуючих запасів вугілля в Україні при нормальній температурі вистачить до листопада

Існуючих запасів вугілля в Україні при нормальній температурі вистачить до листопада Фото: в Україні закінчуються запаси вугілля

В уряда є два місяці, щоб закупити мінімум 3,5 млн тонн вугілля-антрациту

Існуючих запасів вугілля в Україні при нормальному температурному режимі вистачить до кінця жовтня 2015 р. Про це йдеться в статті РБК-Україна "Місія нездійсненна: західний план з порятунку української енергогалузі".

Іноземні фахівці впевнені, що якщо Україна не зможе вжити термінових заходів з нарощування запасів вугілля, то існуючих запасів при нормальному температурному режимі вистачить до кінця жовтня. А, якщо холод почнеться рано, то виснаження станеться вже до кінця вересня.

В уряду, по суті, є два місяці, щоб закупити мінімум 3,5 млн тонн вугілля-антрациту. Втім, цього не вистачить, якщо температура взимку опуститися нижче мінус 10 градусів за Цельсієм - тоді знадобитися додатково 5,6-5,7 млн ​​тонн вугілля групи А.

Консультанти радять уряду знайти 2 млрд грн на створення Національного резерву вугілля і газу, управління яким варто віддати незалежному європейському чи американському операторові.

"Це дозволить регулярно здійснювати тендерні закупівлі палива за ринковою ціною і убезпечить країну від кризи постачань", - впевнені розробники документа.

Нагадаємо, в урядовому антикризовому плані з енергетики рекомендується НАК "Нафтогаз України" наростити темпи наповнення підземних сховищ газу до 80 млн куб. м/добу.