ua en ru

Супрун: 2% осіб з інвалідністю повністю реабілітувалися після програм у 2017 році

Супрун: 2% осіб з інвалідністю повністю реабілітувалися після програм у 2017 році Фото: Уляна Супрун (РБК-Україна)

Дана статистика не враховує ефективність реабілітації дітей

У 2017 році внаслідок проходження індивідуальних програм реабілітації повністю були реабілітовані лише 2% осіб з інвалідністю. Про це повідомила виконуючий обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, передає інформаційне управління Апарату Верховної ради.

Вона підкреслила, що "досі процедура отримання статусу людини з інвалідності залишається принизливою, і тому невтішними є результати реабілітації таких громадян".

"У 2017 році зі складених 477 тисяч індивідуальних програм реабілітації було виконано 325 тисяч або 68%, з них повністю виконані - 144 тисячі (30%). У результаті проходження даних програм повністю були реабілітовані лише 2%, частково - 16%", - сказано у повідомленні.

Вказано, що дана статистика не враховує ефективність реабілітації дітей.

На думку Супрун, така ситуація склалася через застарілі підходи до інвалідності та обмежень, використання недоказових методів реабілітації, відсутність індивідуальної роботи з інвалідами. Вона підкреслила, що неправильним є підхід, коли спершу встановлюється інвалідність, і лише потім складається індивідуальний план реабілітації.

"Система направлена на видачу папірця, а не на повернення людини до звичайного життя", - сказала в. о. міністра.

Також, за її словами. серед наявних проблем: відсутність мультидисциплінарного підходу; нестача кадрів, які надають реабілітаційні послуги; відсутність стандартів реабілітації і критеріїв її ефективності; хабарництво.

Нагадаємо, у січні президент України Петро Порошенко підписав закон, яким регламентує вилучення з українського законодавства терміну "інвалід".

Як писало РБК-Україна у лютому, Верховна рада України схвалила надання державної допомоги на розвиток власної справи колишнім бійцям антитерористичної операції на Донбасі, які отримали інвалідність безпосередньо у зоні АТО.