ua en ru

Сумарний стан американських мільярдерів за рік знизився з 1,57 трлн до 1,27 трлн дол., - Forbes.



За рік в Америці стало на 98 мільярдерів менше, а їх сумарний стан знизився з 1,57 трлн до 1,27 трлн дол., йдеться в черговому рейтингу 400 найбагатших людей США, опублікованому в журналі Forbes. Серед основних причин зниження доходів видання виділяє фінансову кризу, що триває, падіння цін на нерухомість, різного роду шахрайства і витрати, пов'язані з розлученнями багатих людей.
Трійка лідерів не змінилася в порівнянні з попереднім роком. Найбагатшою людиною США є засновник Microsoft Біл Гейтс. При цьому більше 60% свого доходу цього року він отримав завдяки інвестиціям в готелі Four Seasons, мексиканську медіакорпорацію Televisa і мережу з продажу автомобілів AutoNation. Зараз його стан оцінюється в 50 млрд дол., що на 7 млрд дол. менше, ніж минулого року.
Глава інвестиційної компанії Berkshire Hathaway Уоррен Баффетт та інші інвестори втратили істотну частину свого капіталу через падіння фондових індикаторів. Крім того, багато хто з них інвестував в нерухомість, ціна якої на американському ринку знизилася на 40%. Через це глава Berkshire Hathaway став бідніший на 10 млрд дол. і тепер володіє сумою в 40 млрд дол. На третьому місці другий рік поспіль залишається президент Oracle Лоуренс Еллісон (27 млрд дол.). Він став єдиним з "золотої десятки", який за минулий рік не втратив накопичені капітали.
Серед лідерів списку невдах року засновник Dell Майкл Делл і співзасновник Microsoft Пол Аллен, які в 2008 р. займали 11-е і 12-е місця відповідно. Перший з них за цей рік втратив 2,8 млрд дол., а другий - 4,5 млрд дол., пише РБК daily. Істотні втрати також понесли гральний магнат Керк Керкорян і глава Rent-a-Car Джек Тейлор. А найуспішнішим мільярдером цього року став банкір Ендрю Біл, який завдяки підвищенню цін на придбані ним минулої осені боргові зобов'язання збільшив свій стан майже втричі.
Цього року редакція Forbes понизила вхідний поріг для попадання в свій рейтинг з 1,3 млрд дол. до 350 млн дол. Але, не дивлячись на це, число американських мільярдерів зменшилося з 489 до 391.