ua en ru

Сума заблокованих коштів оточення Януковича збільшилася до 1,42 млрд дол

Сума заблокованих коштів оточення колишнього Президента України Віктора Януковича збільшилася до 1,42 млрд дол.

Сума заблокованих коштів оточення колишнього Президента України Віктора Януковича збільшилася до 1,42 млрд дол. Про це повідомила прес-служба Державної служби фінансового моніторингу.

Як повідомляється, у рамках розслідування фінансових операцій компаній-нерезидентів, зареєстрованих, у тому числі в офшорних юрисдикціях (пов'язаних між собою як бізнесовими інтересами, так і посадово-засновницьким складом), що володіють поточними, депозитними рахунками та рахунками у цінних паперах, відкритими у низці українських банків, Держфінмоніторинг України виявив зв'язок згаданих офшорних компаній з Януковичем, його близькими та пов'язаними з ними особами.

"Фінансовою розвідкою України направлено додаткові запити до всіх банківських установ України, в результаті чого додатково виявлено кошти на рахунках 11 компаній-нерезидентів... Держфінмоніторингом України 18 червня 2014 р. заблоковано кошти по нововиявлених рахунках вищезазначених компаній. Сума заблокованих коштів склала - 27,71 млн дол(еквівалент у гривнях - 327,01 млн грн)", - йдеться у повідомленні.

Крім того,як повідомляється, в результаті активної спільної роботи Держфінмоніторингу України з підрозділом фінансової розвідки однієї з європейських країн, на рахунках 23 компаній-нерезидентів (відкритих за кордоном) було заблоковано 49,51 млн дол. (еквівалент у гривнях - 584,22 млн грн). За запитом Державної служби фінансового моніторингу всі видаткові операції по вищезазначених рахунках були заблоковані іноземними колегами.

"Сума додатково заблокованих коштів за останні два тижні роботи ПФР України становить 77,22 млн дол (еквівалент у гривні - 911,23 млн грн)", - йдеться у повідомленні.

Держфінмоніторингом України в червні 2014 року до Генеральної прокуратури України передано матеріали стосовно фінансових операцій, здійснених за участю 42 компаній-нерезидентів, підконтрольних Януковичу, його близьким та пов'язаними з ними особами. Вказаними компаніями протягом 2010-2013 років, через рахунки, відкриті в одній з сусідніх країн переказано коштів на загальну суму 1,36 млрд дол. США, розмістивши їх на рахунках відкритих в банках України.

"Таким чином, загальна сума заблокованих фінансовою розвідкою України коштів згаданих компаній-нерезидентів складає 1,42 млрд. дол. США (еквівалент у гривнях - 16,70 млрд грн.)", - йдеться у повідомленні.

Державна служба фінансового моніторингу України продовжує роботу щодо виявлення і блокування активів, одержаних від корупційних діянь колишнім Президентом України, його близькими та пов'язаними з ними особами, і в подальшому використовуватиме усі законодавчі механізми протидії відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом.