ua en ru

Сума держгарантій по валютних і гривневих внесках повинна відрізнятися, - експерти

Привабливість гривневих депозитів можна підвищити через зміну суми або відсотка гарантування вкладів. Таку думку висловив керівник проектів українського представництва консалтингової компанії zeb Тарас Тищенко.

«Можна також збільшити розрив між нормами резервування по гривневих і валютних внесках, а також можливо ввести діференційовану ставку податку на дохід від депозитів залежно від валюти вкладу. Однак такі заходи слід вводити обережно, оскільки замість очікуваного підвищення привабливості гривневих внесків це може призвести лише до відтоку валютних вкладів», - зазначив експерт.

У свою чергу, старший аналітик Dragon Capital Анастасія Туюкова вважає, що для підвищення привабливості гривневих депозитів державі потрібно вирішити, перш за все, макроекономічні питання. «Потрібно дати обгрунтований сигнал громадянам, що у держави є джерела (наприклад, домовленості з МВФ і т.д.) погасити 10 млрд дол. зовнішніх боргів у наступному році і продовжувати фінансування дефіциту поточного рахунку (або план по його зниженню). До тих пір будуть зберігатися ризики для нацвалюти, а значить високі ставки, і вкладники будуть віддавати перевагу валютним заощадженням», - резюмувала експерт.