ua en ru

Суддя Ємельянов впевнений у незаконності рішення ВСП

Суддя Ємельянов впевнений у незаконності рішення ВСП Фото: Артур Ємельянов

Суддя Артур Ємельянов прокоментував нове відсторонення

Суддя Вищого господарського суду України Артур Ємельянов впевнений у незаконності, алогічності і замовному характері рішення Вищої ради правосуддя (ВРП) про продовження його відсторонення від здійснення правосуддя до 17 квітня. Про це він повідомив журналістам після винесення рішення ВРП.

Крім того, Ємельянов заявив, що має намір оскаржити рішення у Вищому адмінсуді України.

Нагадаємо, 12 січня Вища рада правосуддя усунула Ємельянова за клопотанням Генпрокуратури від здійснення правосуддя. 2 березня Вищий адмінсуд виніс рішення, яким визнав це відсторонення незаконним. Тим не менш, ГПУ звернулася в ВРП за продовженням строку відсторонення, який закінчувався 12 березня. В цей день ВРП задовольнила клопотання і продовжила відсторонення до 17 квітня.

Ємельянов заявив, що рішення Вищої ради правосуддя стало для нього "несподіваним актом цинізму", оскільки цей орган порушив не тільки закони, але і вимоги власного регламенту.

"В першу чергу, були порушені терміни подання клопотання. ГПУ повинна була подати не пізніше 10 днів до завершення попереднього відсторонення, тобто 2 березня. При порушенні термінів, закон і регламент прямо наказують ВРП повернути документи без розгляду, не кажучи вже про те, що винесення будь-якого рішення по суті просто неможливе. По-друге, були повністю проігноровані норми про вручення мені копій клопотання та матеріалів обгрунтування мінімум за три дні до дати розгляду справи. Мене офіційно ніхто не інформував. І це ще одна підстава для ВРП повернути клопотання без розгляду", - зазначив суддя Ємельянов.

Однак, за словами Ємельянова, під час засідання ВРП, що проходило 12 березня, було сказано, що всі терміни були дотримані.

"Це цинічна брехня, яка мене шокувала частково. Це службове підроблення і явне свідчення замовного характеру справи. При цьому для когось вона має настільки принципове значення, що прямі порушення закону нікого не хвилюють. Адже в ситуації пропуску термінів, повернення клопотання ГПУ було взагалі єдиним можливим варіантом розвитку подій. Чинити інакше не тільки алогічно, але й протизаконно тепер вже за нормами Кримінального кодексу. Втім, мене це не зупиняє", - підкреслив суддя.

За його словами, вся відповідальність за обман і незаконне рішення лежить саме на Вищій раді правосуддя.

"Прокурори виконали свою роботу – подали клопотання. Але ж у ВРП повинні сидіти кваліфіковані юристи. А були порушені норми, які вивчають на першому курсі юрфаку. З чого я роблю висновок, що Вищої ради правосуддя у нас не існує, а рішення готують школярі", - зазначив суддя.

За словами Ємельянова, він має намір, як і в попередній раз, оскаржити рішення ВРП у Вищому адміністративному суді. Крім того, суддею заявлено, що ним буде підготовлено відповідну заяву в Генеральну прокуратуру за фактом кримінально караного діяння, вчиненого посадовими особами Вищої ради правосуддя на чолі з Ігорем Бенедесюком.

"Оскільки фабула справи та обставини винесення ВРП рішення не змінилися, то можна припустити, що і вердикт суду буде ідентичним. Крім того, нашу позицію зміцнює відверта, цинічна брехня з боку ВРП про дотримання термінів подання клопотання. Взагалі-то після такого подвійного "проколу" Раді варто було б у повному складі подати у відставку", - підсумував Ємельянов.

На питання про те, чи можлива подача позовів до Європейського суду з прав людини для захисту права на справедливе правосуддя, Ємельянов відповів: "Якщо будуть вичерпані всі законні механізми в Україні, це буде зроблено, тим більше, що держоргани дають достатньо матеріалу для такого позову".