ua en ru

Суддівський корпус в Україні недоукомплектований на 40%, - Симоненко

Суддівський корпус в Україні недоукомплектований на 40%, - Симоненко Фото: Валентина Симоненка

Через брак суддів 13 судів в країні не працюють

В Україні на даний момент суддівський корпус залишається недоукомплектованим на 40%. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла голова Ради суддів Валентина Симоненко.

"У нас вже 13 судів не працює - там не здійснюється правосуддя. У нас на 40% не сформований суддівський корпус. Для підготовки нового молодого судді потрібно не менше півтора років. Це дуже великий термін для судової системи. Проблема навіть не в тому, що потім будуть скарги в ЄСПЛ через тривалі терміни розгляду справ. Проблема в тому, що люди не отримують належного захисту своїх прав", - пояснила Симоненко.

За її словами, зараз складається ситуація, коли суд або не працює зовсім, або працює з навантаженням, при якій судді об'єктивно не можуть своєчасно розглянути стільки справ, скільки знаходиться у них у виробництві.

"Це не забезпечує права людини на справедливий розгляд його справи в розумні строки. Це дуже погано характеризує країну як демократична держава", - підкреслила голова Ради суддів.

Нагадаємо, 22 березня президент України Петро Порошенко підписав законопроект, що регулює роботу нового Верховного суду.