ua en ru

У суді Ірпеня розповіли, які докази відкинули по справі Мельника

У суді Ірпеня розповіли, які докази відкинули по справі Мельника Фото: Петро Мельник

Суд відкинув протокол обшуку, результати негласних слідчих дій та квитанцію про перерахування благодійного внеску

В Ірпінському міському суді Київської області назвали докази, які були відкинуті при прийнятті рішення щодо екс-ректора Національного університету державної податкової служби України Петра Мельника. Про це на брифінгу повідомив суддя Ірпінського міського суду Київської області та головуючий у кримінальній справі проти Петра Мельника Сергій Аніпко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Судом були вжиті всі докази, надані сторонами кримінального провадження. Були виключені з переліку доказів - протокол обшуку, результати негласних слідчих дій та квитанція про перерахування благодійного внеску. При обшуку було порушено право на захист. На момент проведення обшуку процесуальний статус Мельника - він був підозрюваний. Та відповідно до наданих доказів стороною обвинувачення, він виявив бажання мати захисника. Проте процесуальні дії проводилися без захисника", - повідомив суддя.

Як уточнив Аніпко, докази були вилучені з переліку доказів винності обвинуваченого екс-ректора Мельника.

"Стороною обвинувачення були надані докази, які в подальшому були визнані неприпустимими і суд до уваги не прийняв. Ці докази вилучив з переліку доказів, які підтверджують вину обвинуваченого Мельника. Докази були зібрані з порушенням в деяких випадках права на захист, в деяких випадках вони були зібрані з порушенням правової процедури", - сказав він.

Нагадаємо, Мельник був затриманий 27 липня 2013 р. при отриманні від двох громадян України хабарів у розмірі 40 тис. і 80 тис. грн за вступ їх родичів у внз, яким він керував.

1 серпня 2013 р. Печерський райсуд Києва обрав Мельнику запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 27 вересня включно. 7 серпня на Мельника наділи електронний браслет для відстеження його перебування. 9 серпня стало відомо, що Мельник втік з-під домашнього арешту, скинувши електронний браслет.

14 серпня 2013 р. Мельник був оголошений в міжнародний розшук, а 1 квітня 2014 р. він був затриманий після прибуття до Києва з Лондона.

28 травня Мельнику повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) і ч. 2,3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою) КК України.

8 липня 2015 р. Ірпінський міський суд Київської області виправдав Мельника.

Народний депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко повідомив, що один із суддів Ірпінського міського суду, який виправдав Мельника, є його другом.