ua en ru

На суді в Гаазі РФ заявила про наявність 17 українських "Буків" на Донбасі на момент аварії MH17

На суді в Гаазі РФ заявила про наявність 17 українських "Буків" на Донбасі на момент аварії MH17 Фото: суд ООН в Гаазі

Суд ООН у Гаазі розглядає позов України проти Росії

На Міжнародному суді ООН в Гаазі Російська Федерація заявила про наявність 17 українських "Буків" на Донбасі на момент аварії малазійського лайнера MH17 влітку 2014 року. Про це повідомляє ТАСС.

Так, за словами директора департаменту з питань нових викликів і загроз МЗС Росії, який входить до складу російської делегації на суді в Гаазі, Іллі Рогачова, ракетних комплексів "Бук-М1", які належать українській армії, на Донбасі нібито було не менше 17. Він також зазначив, що "розслідування трагедії в даний час продовжується".

"Необхідно зауважити, що влітку 2014 року 156-й зенітно-ракетний полк ППО України, оснащений комплексами "Бук-М1", знаходився в зоні конфлікту. Штаб-квартира полку і перший підрозділ знаходилися в районі Авдіївки під Донецьком, другий підрозділ - під Маріуполем, і третій - під Луганськом. У загальній складності в розпорядженні полку знаходилося 17 комплексів "Бук-М1", ідентичні тим, які визначені Спільною слідчою групою (в якості зброї, з якої був збитий літак)", - заявив він.

Також Рогачов заявив, що РФ активно співпрацювала з Радою безпеки Нідерландів і Спільною слідчою групою, при цьому зазначив незгоду з їх висновками.

Крім того, він зазначив, що ні Рада безпеки Нідерландів, ні Спільна слідча група "не прийшли до висновку, що цивільний лайнер був збитий навмисно або що обладнання нібито було надано для цієї конкретної цілі".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat заявила про однозначну ідентифікацію "командира розвідки ДНР" Сергія Дубинського з позивним "Похмурий", якого називають ключовим організатором перевезення ЗРК "Бук" на Донбасі в день аварії Boeing рейсу MH17.