ua en ru

Суданські лідери досягли угоди про демілітаризацію району Абьєй і розгортання там миротворців

Північ і Південь Судану досягли угоди про демілітаризацію спірного району Абьєй і розгортання там ефіопських сил з підтримки миру. Про це в понеділок, 13 червня, повідомив чиновник Африканського Союзу, передає Reuters. Цю інформацію підтвердив і міністр інформації уряду Південного Судану.

Цю заяву було зроблено після того, як Президент країни Омар Хасан аль-Башир і лідер Півдня Сальва Кіїр зустрілися в ефіопській столиці Аддіс-Абебі, щоб обговорити статус району Абьєй, а також інші, пов'язані з цим питання.

"В принципі, сторони прийшли угоди про демілітаризацію зони та розгортання там ефіопських сил. Питання адміністрації Абьєю далі на порядку денному", - заявив Барні Афако, представник Африканського Союзу.

Він також додав, що питання про мандат і чисельність ефіопських сил все ще обговорюються, і що миротворці будуть розгорнуті, як тільки буде підписано угоду. Афако вважає, що до її підписання залишилися "лічені дні або години".

"Це будуть, принаймні, два батальйони", - додав він, говорячи про чисельність миротворців.

Нагадаємо, в неділю лідери Південного і Північного Судану зібралися в столиці Ефіопії Аддіс-Абебі, щоб обговорити хвилю насильства, що затопила прикордонний район менш ніж за місяць до набуття Південним Суданом незалежності. Колишній Президент Південної Африки Табо Мбекі був посередником на переговорах між двома сторонами.

Державний секретар США Хілларі Клінтон, виступаючи в Танзанії, сказала, що Сполучені Штати підтримують пропозицію Ефіопії розмістити своїх миротворців у Абьєї, і закликала Хартум вивести свої війська з цього району.

Вона повторила свій заклик до обох сторін подвоїти свої зусилля, щоб вирішити цю ситуацію "мирним шляхом за допомогою переговорів, а не насильства".

Нагадаємо, конфлікт навколо регіону Абьєй спалахнув 19 травня цього року. Тоді почалися зіткнення між південними і північними племенами, після чого в місто увійшла армія уряду Судану. Миротворчі війська ООН добилися виведення з населеного пункту "сіверян", але ненадовго: незабаром підрозділи урядової армії, отримавши підкріплення, повернулися в Абьєй. Влада Півночі відмовилися від виведення військ, незважаючи на вимоги Півдня і світової спільноти. Влада Судану ще раз підтвердила, що Абьєй буде їх північною територією. Сторони домовились про вирішення конфлікту мирним шляхом. 31 травня представники півночі і півдня Судану погодилися створити демілітаризовану зону уздовж їх спільного кордону.

У січні 2011 р. в Південному Судані пройшов референдум з питань незалежності. Більшість жителів регіону проголосували за незалежність від Судану. 9 липня очікується офіційне проголошення появи нової держави на карті світу.