ua en ru

Судан розглядає можливість виходу з переговорів по врегулюванню конфлікту в Дарфурі

Судан може вийти з переговорів по врегулюванню конфлікту в провінції Дарфур, заявив Президент Судану Омар Аль-Башир. За його словами, таке рішення буде прийнято, якщо 30 грудня 2010 не буде досягнуто згоди з повстанцями, передає РБК з посиланням на BBC.
В даний час в Катарі посередники проводять переговори з представниками суданського уряду та повстанських угруповань регіону Дарфур.
На початку листопада 2010 р. США продовжили ще на рік економічні санкції відносно Судану. Відповідне рішення ухвалив американський президент Барак Обама. Глава Білого дому закликав провести в термін референдум з питання незалежності Півдня країни, який неодноразово відкладався. Крім того, Вашингтон вимагає від суданської влади кроків, спрямованих на вирішення дарфурського конфлікту.
9 січня 2011 р. в Судані повинна пройти два референдуми - про незалежність Півдня і окреме голосування про те, кому відійде у разі розколу на Північ і Південь багата нафтою провінція Абьей.
У 1983 р. в Судані спалахнула громадянська війна між ісламським Північчю, населення якого складають переважно араби, і християнським Півднем, який населяють люди переважно неарабського походження. Жителів півдня підтримали Ефіопія та Уганда. Конфлікт тривав до 2005 р. і забрав з обох сторін близько 2 млн життів. Напруженість між двома частинами країни зберігається до цих пір.
Крім того, в 2003 р. на заході Судану в провінції Дарфур спалахнув конфлікт між негритянським і арабським населенням. Останнє отримало підтримку суданського уряду. Міжнародний кримінальний суд ООН влітку 2010 р. видав ордер на арешт Президента Судану Омара Аль-Башира за звинуваченням у причетності до військових злочинів у Дарфурі.