ua en ru

Суд заборонив компанії Фірташа розробляти одне з найбільших титанових родовищ у світі

Суд заборонив компанії Фірташа розробляти одне з найбільших титанових родовищ у світі Фото: Фірташу не дозволили розробляти велике родовище титану

Заборона пов'язана з мораторієм на відчуження сільгоспземель

Житомирський адміністративний суд скасував розпорядження голови Коростенської РДА (Житомирська область) про затвердження детального плану території земельних ділянок під розміщення гірничо-збагачувального комплексу Стремигородського апатит-ільменітового родовища, одного з найбільших у світі. Про це повідомляють "Наші Гроші".

Згідно з повідомленням, суд ухвалив таке рішення у відношенні ТОВ "Валки-Ільменіт" н у зв'язку з тим, що дозвіл на розробку було дано без урахування мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення, до яких належить територія родовища.

Крім того, затвердження плану відбулося без громадських слухань у всіх населених пунктах, які входять у територію родовища.

Всі аргументи прокуратури суд відхилив, крім останнього.

Суд встановив, що проведенням громадських слухань повинен був займатися замовник детального плану території - Коростенський РДА, або передати ці повноваження органам самоврядування населених пунктів, що межують з родовищем. Але обов'язкові громадські слухання були проведені тільки однієї сільрадою - Стремигородського. А три інші сільради - Меленивська, ХОТИНОВСКЕ і Новаковський, такі обговорення не провели. Тому суд визнав незаконним і скасував розпорядення про затвердження детального плану території під розміщення ГЗК Стремигородського апатит-ільменітового родовища.

ТОВ "Валки-Ільменіт" зареєстровано на кіпрську компанію "Диаго ентерпрайзез лімітед" ( «Diago enterprises limited») і ВАТ "Юкрейніан Кемікал Продактс", бенефіціаром яких зазначено Дмитро Фірташ.

Нагадаємо, Верховна Рада в травні повинна прийняти закон про відкриття ринку сільгоспземель.