ua en ru

Суд закрив справу екс-міністра фінансів Колобова

Суд закрив справу екс-міністра фінансів Колобова Фото: Юрій Колобов (УНІАН)

ГПУ подала клопотання закрити справу Колобова у зв'язку зі строком давності справи

Печерський районний суд Києва за клопотанням Генеральної прокуратури звільнив від кримінальної відповідальності екс-міністра фінансів Юрія Колобова у зв'язку із закінченням строків давності. Про це повідомляє "Судовий репортер".

Рішення ухвалив суддя Володимир Карабань у середу, 21 лютого. Ухвала набуває законної сили протягом 7 днів з часу її проголошення, якщо не буде подано апеляцію.

Зазначається, що Колобов брав участь у засіданні в режимі відеоконференції з Генерального консульства України в Іспанії, що у місті Барселона. Поряд з екс-міністром перебував представник Печерського суду і його адвокат Ігор Фомін. В Києві у суді обвинуваченого представляла адвокат Юлія Степаненко.

Як повідомив суду Колобов, зараз він проживає в Іспанії в місті Аліканте і що наразі він непрацюючий. Також він підтвердив, що йому відомі наслідки звільнення від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав.

Клопотання про звільнення Колобова від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності 7 грудня 2017 року подав заступник начальника відділу ГПУ з процесуального керівництва управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями Олексій Кувшинов. Він же представляв ГПУ в суді.

Також в суді були представники від Державної адміністрації спецзв'язку як потерпілої сторони. Вони повідомили, що не заперечують проти звільнення Колобова від відповідальності і залишають питання на розсуд суду.

Зазначимо, Колобов очолював Міністерство фінансів (з грудня 2012 року по лютий 2014 року) в уряді Миколи Азарова за часів президенства Віктора Янукович. Із 2014 року він розшукувався слідчим управлінням СБУ за підозрою у привласненні та розтраті чужого майна в особливо великих розмірах. Так, Колобов у період з жовтня 2010 року по липень 2013 року, як міністр фінансів, зловживаючи своїм службовим становищем, з корисливих мотивів та в інтересах ТОВ "ЕСУ", організував фінансування за рахунок державного бюджету України виконання робіт з побудови виділеної телекомунікаційної мережі спеціального призначення, які згідно до умов продажу пакета акцій ВАТ "Укртелеком" та договору купівлі-продажу від 11.03.2011 № КПП-582 покладено на ТОВ "ЕСУ". Внаслідок схеми Колобов привласнив держкошти на загальну суму 220 млн гривень.

Строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за такий злочин складає 10 років. Перебіг давності у кримінальному провадженні зупиняється, якщо підозрюваний переховується від слідства або суду.

Нагадаємо, у березні 2015 року стало відомо, що Колобова було затримано в Іспанії за ордером Інтерполу. Згодом тодішній генпрокурор Віктор Шокін підтвердив затримання Колобова і заявив, що Генпрокуратура терміново готує документи для його екстрадиції в Україну. У жовтні 2015 року Генеральна прокуратура України повідомила, що колишній міністр фінансів Юрій Колобов підробив документи від Генеральної прокуратури України для того, аби звільнитися з-під варти в Іспанії.