ua en ru

Суд відновив розгляд позову мерії Києва до громадським організаціям щодо заборони Євромайдана

Окружний адміністративний суд Києва відновив розгляд позову Київської міської державної адміністрації до громадських організацій "Коаліція учасників помаранчевої революції", "Українська патріотична альтернатива" і "Православний вибір" з приводу несанкціонованих мітингів та встановлення наметів у центрі Києва 21-22 листопада 2013 р., коли почався так званий Євромайдан.

Окружний адміністративний суд Києва відновив розгляд позову Київської міської державної адміністрації до громадських організацій "Коаліція учасників помаранчевої революції", "Українська патріотична альтернатива" і "Православний вибір" з приводу несанкціонованих мітингів та встановлення наметів у центрі Києва 21-22 листопада 2013 р., коли почався так званий Євромайдан. Про це йдеться в ухвалі "про відновлення втраченого провадження" № 826/18376/13-а.

Як повідомляється, постановою Окружного адміністративного суду р. Києва від 21 листопада 2013 р. був задоволений повністю позов КМДА до зазначеним організаціям про заборону мітингів та встановлення наметів у центрі Києва 21-22 листопада 2013 р.

У той же час 23 січня 2014 р. Київський апеляційний адміністративний суд за результатами розгляду апеляційних скарг осіб, які не брали участі у справі, - київської організації "ВО Батьківщина" та Олексія Гончарука, скасував зазначену постанову Окружного адмінсуду.

Потім справу було передано судді Окружного адмінсуду Руслану Арсирию для проведення узагальнення судової практики в адміністративних справах щодо заборони мирних зібрань. Воно знаходилося в кабінеті судді, розміщеному в залі судових засідань № 36 на вул. Командарма Каменєва, 8, корпус 1, блок "Б".

"23 травня 2014 року, під час розгляду та вирішення суддею Окружного адміністративного суду міста Києва Абловим Є.В. адміністративної справи № 826/6278/14 в залі № 36, невідомими особами було здійснено захоплення будівлі зазначеного суду за вказаною адресою, в результаті чого пошкоджено майно суду - зламані двері, решітки, меблі, пошкоджено стіни та т.п." - йдеться в ухвалі.

Зокрема, як наголошується, невстановлені особи проникли в зал № 36, де скоїли підпал автомобільних шин і службових документів, які знаходилися в кабінеті Арсирия.

"Після звільнення приміщень зазначеного суду його співробітниками виявлена пропажа особистих речей і окремих адміністративних справ, зокрема адміністративної справи № 826/18376/13-а... Таким чином, як вбачається з вище викладених обставин, матеріали адміністративної справи № 826/18376/13-а є втраченими", - йдеться в ухвалі.

"Враховуючи факт надходження листів про надання пояснень по справі і копій матеріалів справи, суд прийшов до висновку про необхідність відновлення втраченого судового провадження у справі", - резюмував суд.

Нагадаємо, 21 листопада 2013 р. Кабмін Миколи Азарова прийняв рішення відкласти підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Після цього в Києві, а потім і по всій Україні почалися масові акції протесту проти згортання євроінтеграції, отримали назву Євромайдан. Вже ввечері 21 листопада 2014 р. на Майдані зібралося близько 1,5 тис. осіб.